Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Universiteitsraad zegt nee tegen Gronings Chinaplan

Het hoge woord is eruit: een meerderheid van de Groningse universiteitsraad verzet zich tegen de plannen voor een campus in het Chinese Yantai.

Zowel onder studenten als medewerkers is er niet genoeg steun voor de ambities van het bestuur. Dat was eigenlijk in augustus al duidelijk. Toen trok het bestuur zijn plannen voorlopig terug om aan een beter voorstel te werken.

Dat voorstel ligt er nog niet, maar de meeste raadsleden willen er niet langer op wachten. Ze hebben het bestuur een ultimatum gesteld, onthulde de NOS. Vóór woensdag moet het bestuur de plannen stopzetten.

Docent Casper Albers van de Personeelsfractie bevestigt het bericht. “Wij hebben gekeken wat nu de meningen zijn. We dachten: als er nu al een meerderheid tegen Yantai is, dan heeft het weinig zin om dat stil te houden. Dan kunnen we het maar beter meteen laten weten.”

Mensenrechten

De plannen voor een campus in het Chinese Yantai trokken landelijk de aandacht. Wat heeft een Nederlandse universiteit te zoeken in een land waar de mensenrechten geschonden worden en dissidente stemmen worden gesmoord? En hoe zit het met de financiële risico’s?

Ook in de politiek heerst vanaf het begin af aan veel argwaan tegen de plannen, maar de situatie werd zo goed als onhoudbaar na het nieuws dat de Chinese communistische partij een afgevaardigde in het bestuur van de Groningse campus zou zetten. Minister Van Engelshoven noemde dit zorgwekkend: “Ik ben van mening dat de academische vrijheid, ook aan een Nederlandse opleiding in het buitenland, nooit ter discussie mag staan.”

Waslijst

“In augustus had de universiteitsraad een waslijst met vragen”, zegt Albers. “We hebben continu contact gehouden met het bestuur om die vragen beantwoord te krijgen. Uiteindelijk slaat de balans voor de meesten van ons negatief door.”

Het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen weet ook dat er in de universiteitsraad geen meerderheid is voor de Yantai-plannen. “Het CvB betreurt dit en heeft deze week overleg met alle betrokken partijen over de ontstane situatie”, staat in een schriftelijke reactie. Het bestuur gaat niet alleen met de universiteitsraad praten, maar ook met de betrokken faculteiten, de raad van toezicht, het ministerie van Onderwijs en uiteraard ook met de Chinese partners.

Verkiezing

Het RUG-bestuur zou kunnen wachten op de jaarlijkse verkiezing van de studentenvertegenwoordiging in de universiteitsraad. Misschien zijn de meerderheden in september veranderd. Studentenfractie SOG is namelijk verklaard voorstander van de buitenlandplannen, terwijl Lijst Calimero tegenstander is. Maar volgens een woordvoerder van de RUG is dat uitstel “niet aan de orde”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.