Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 12 september 2023 reacties 1

Studenten en docenten gaan het onderwijs verbeteren op de VU Hackathon

Volgende week is er weer een hackathon aan de VU, dan gaan teams AI inzetten om het onderwijs te verbeteren.

Kunstmatige intelligentie is een hot item, iedereen heeft het erover, iedereen gebruikt het ook al, maar een echt goed debat is er nog niet over, ook niet aan de VU, zei Joep van Dijk, toen nog voorzitter van de universitaire studentenraad, in juni tegen Ad Valvas. Onder auspiciën van de studentenraad vond een eerste aanzet tot zo’n AI-debat  dezelfde maand nog plaats in debatcentrum 3D.

Van Dijk organiseert nu mede de hackathon (een initiatief van het nieuwe VU Centre for Teaching & Learning, dat volgende week zijn deuren opent), waar hij ook de dagvoorzitter zal zijn. De hackathon vindt plaats op dinsdag 19 en woensdag 20 september in het Nieuwe Universiteitsgebouw. Van twaalf uur ’s middags tot twaalf uur ’s nachts werken docenten en studenten uit alle disciplines op dinsdag aan verbeteringen in het onderwijs met behulp van AI. De volgende dag worden de ideeën gepitcht voor de jury. Joep van Dijk helpt de teams bij het voorbereiden van de pitch. 

Alle disciplines denken na

Die interdisciplinariteit is cruciaal, vindt Van Dijk. “Als er aan de VU over AI wordt nagedacht, dan altijd vanuit één discipline, waarbij altijd dezelfde invalshoeken worden gebruikt. Maar als je computerwetenschappers samenbrengt met filosofen, onderwijsspecialisten, sociale wetenschappers, economen en noem maar op, dan krijg je oplossingen.”

De organisatie wil zo min mogelijk sturen, zegt Van Dijk, en de teams zelf laten bepalen welk probleem ze op welke manier willen tackelen, dus dat kan gaan over een effectievere manier van studeren, de organisatie van het onderwijs, interactief onderwijs of wat dan ook.

Beloning voor 12 uur doorbuffelen

Dat wordt doorbuffelen, twaalf uur lang, maar er wordt de deelnemers een vette worst voor gehouden. Drie vette worsten zelfs. “De drie beste ideeën worden beloond met een geldbedrag om ze te kunnen doorontwikkelen”, zegt Van Dijk. “Er zijn prijzen van respectievelijk 3.000, 1500 en 500 euro te winnen."

Wie wel zin heeft in een uitdaging, en natuurlijk in een gezellige dag, kan zich hier voor de hackathon opgeven.

Peter Breedveld
BEELD: Cover van 'Geniale Olivier: De Dolle School' door Jacques Devos

{ Lees de 1 reacties}

Door Joep op 12 september 2023
Evenementen vindt plaats van 12:00 de 19e tot 12:00 de 20e. Aanmelden kan op https://forms.office.com/e/NAeDi19i5e

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.