Seniorenregeling komt terug in cao

Oude vrouw met boek, Abraham van Dijck
Personeel  13 april 2018

Seniorenregeling komt terug in cao

Er komt vrijwel zeker weer een seniorenregeling in de nieuwe cao. Dat zegt Jan Boersma van de vakbond FNV tijdens een lunchbijeenkomst op de VU gisteren.

Het zogeheten generatiepact is een van de punten waarmee de vakbonden aan tafel zijn gegaan met de universiteitenvereniging VSNU over de nieuwe cao. De huidige cao zit al in blessuretijd: die liep officieel op 1 juli 2017 af. De onderhandelingen gaan nu over een cao die loopt tot eind december 2019.

De seniorenregeling zal waarschijnlijk gaan inhouden dat oudere werknemers één of twee dagen minder mogen gaan werken met behoud van de helft van hun loon voor die dagen en volledige pensioenopbouw. De voorwaarde is dat een werknemer niet minder dan 50 procent van zijn of haar volledige werktijd gaat werken, want dat kan wettelijk niet.

Leeftijdsgrens

De partijen zijn nog niet helemaal uit onderhandeld over de regeling. De precieze leeftijdsgrens is nog niet gesteld (mogelijk 60 jaar of wellicht de AOW-leeftijd min zeven of vijf jaar) en ook niet hoe lang een medewerker in dienst moet zijn om mee te kunnen doen. Boersma verwacht dat de VSNU uiteindelijk akkoord zal gaan. “In de vorige onderhandelingsronde was zo’n regeling onbespreekbaar. Nu, ook vanwege alle aandacht voor werkdruk, staat de deur wel open.”

De regeling zal wel tijdelijk worden: voor de duur van de cao of mogelijk iets langer. “Dan evalueren we het en kijken hoe we het overnemen. Het is kort, maar het geeft ons een voet tussen de deur om de regeling te continueren”, reageert Boersma op sceptische opmerkingen uit het publiek.

Docenten en postdocs

Behalve over het generatiepact gaan de onderhandelingen ook over langere contracten voor jonge docenten, waarmee ze de kans krijgen hun Basiskwalificatie Onderwijs te halen en te promoveren. Dat zou hun kansen op een vast contract enorm verbeteren. En de bonden willen ook ruimte voor vaste dienstverbanden voor postdocs, als ze laten zien via bijvoorbeeld subsidies zelf geld bij elkaar te kunnen krijgen.

De werkgevers willen graag praten over flexibele werktijden, door bijvoorbeeld avondopenstelling van de universiteit niet als buitengewone uren te zien. Verschillende mensen in het publiek zeggen dat er al sprake is van werken buiten de normale uren zonder extra loon. Daar willen de vakbondsmensen graag meer van weten.

Meer loon

“En hoe zit het met de loonsverhoging?” vraagt iemand uit het publiek nog. Een tipje van de sluier kan Boersma wel geven. “Het wordt minimaal een percentage van 4 voor de komma. Een deel daarvan komt in 2018 en een deel in 2019. Uitgaande van een volledig dienstverband gaat in 2018 iedereen er naar verwachting 1000 euro op vooruit.”

Marieke Kolkman

{ Lees de 6 reacties }

Die seniorenregeling lijkt mij een goed plan. Echter gaat die ook met terugwerkende kracht werken? Iemand die na 1 juli 2017 één dag gestopt is, (nu zonder regeling) kan dat nu hersteld worden? Dat zou heel mooi zijn.

Krijgt een werknemer (zoals ik) wiens contract binnenkort afloopt, straks ook nog met terugwerkende kracht de loonsverhoging? Ook indien de regeling pas afkomt na uit diensttreding?

En als je meer dan 40 dienstjaren hebt?

Vanaf wanneer zou deze regeling/accoord ingaan?

Ik geloof dat de nieuwe cao gaat aansluiten op de oude, dus per 1 juli 2017. Maar de loonsverhoging gaat niet met terugwerkende kracht in, dat zei Boersma expliciet.