Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Meer salaris, minder werkdruk in nieuwe cao

De werknemers van Nederlandse universiteiten krijgen in september 3,7 procent loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 300 euro. In januari komt er nog één procent extra salaris bij. Ook de sociale veiligheid wordt verbeterd.

Ondanks de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet en de teruglopende studentenaantallen willen de universiteiten voor hun werknemers blijven staan. “Met deze verantwoorde loonafspraak geven werkgevers en bonden het signaal af samen op te willen te trekken om de problemen die op onze sector afkomen het hoofd te bieden.”

Inflatie

Ook vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek is tevreden over het onderhandelingsakkoord. “Na de ruime loonsverhoging in de huidige cao hebben we met deze salarisstijging de inflatie van de afgelopen jaren meer dan gecompenseerd”, laat bestuurder Bernard Koekoek weten.

Doordat het loongebouw tot en met schaal 7 op de schop gaat, verwacht hij dat een onderwijsassistent of een receptionist een salarisverhoging tot 200 euro tegemoet kan zien.

Onwil

Vorige week nog beschuldigde de FNV de universitaire bestuurders van bestuurlijke onwil omdat ze te weinig stappen maakten met het verbeteren van de sociale veiligheid aan de universiteiten. Een week later lijkt de lucht geklaard.

In het nieuwe conceptakkoord staat dat er op elke universiteit één centraal meldpunt voor sociale onveiligheid komt. Ook mogen geheimhoudingsbepalingen niet langer worden mogen gebruikt om werknemers te verbieden om grensoverschrijdend gedrag te melden. Bovendien wordt de positie van de ombudspersoon verstevigd.

Werkdruk

Verder zijn er afspraken gemaakt om de hoge werkdruk aan te pakken. Die gaan onder meer over het inroosteren van pauzes en over een realistische taakomvang van docenten. Vooral parttimers draaien nu vaak te veel uren.

Het onderhandelingsresultaat moet nog worden goedgekeurd door de achterban van de vakbonden en de afzonderlijke universiteiten. De nieuwe cao loopt van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2025.

Ook in het hbo werd onlangs een akkoord bereikt over een nieuwe cao die anderhalf jaar geldig is. Daarbij is een salarisverhoging in twee stappen afgesproken, van 7 procent.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.