Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 08 december 2021

'Pride Library' opent een jaar later met 700 extra boeken

Na een jaar uitstel vanwege de coronamaatregelen wordt deze vrijdag in de bibliotheek in het hoofdgebouw een Pride Library geopend. ‘We hopen kennis over de community te verspreiden.’

Voor de opening van vorig jaar had VU Pride honderdtwintig boeken over de LHBTQIA+-gemeenschap “op het oog” geselecteerd en dankzij zoektermen als ‘biseksueel’ en ‘transgender’ verzamelde ze het afgelopen jaar nog zeshonderd extra boeken uit het depot van de Universiteitsbibliotheek.

“We merkten dat we op het gebied van die twee onderwerpen, en ook over aseksualiteit en interseksualiteit, nog boeken misten”, vertelt programmacoördinator Lieneke Luit. Die werden het afgelopen jaar aangevuld, en diversity officer Wim Haan doneerde nog eens zeventig boeken uit eigen bezit. Ook werd er online nog op termen als ‘potten’ en ‘flikkers’ gezocht, om de wat oudere boeken te verzamelen. Ad Valvas sprak Luit, en bibliotheekmanager Harm Derks, vorig jaar al over de opzet van het project.

Grote internationale achterban

VU Pride riep mensen toen op om ideeën voor alternatieve namen voor de afdeling in de bibliotheek op te sturen, maar de werktitel Pride Library is uiteindelijk aangenomen. “Er kwamen best leuke suggesties binnen”, zegt Luit. Zo werden ‘Rainbow Reads’ en ‘LGBiebTQIA’ geopperd. “Maar uiteindelijk is Pride Library toch het duidelijkst. We willen ook onze grote internationale achterban aanspreken.”

De opening werd meermaals uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. “We dachten: het heeft niet zo’n zin om een bieb te bouwen als er bijna geen mensen zijn.” Toch wordt de bieb nu ook geopend op een moment dat er minder verkeer op de campus is dan normaal. “Maar dan staan we er alvast voor wanneer we weer meer mogen.” Bij de opening zullen Vrije Schrijver Babs Gons en de aanstaande rector Jeroen Geurts spreken, en de winnaar van de VU Pride schrijfwedstrijd wordt dan bekendgemaakt.

Emma Sprangers
BEELD: VU Pride

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.