Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 januari 2025

Campus
& Cultuur

Ondernemingsraad over reorganisatie Theologie: ‘Stop hiermee’

De ondernemingsraad is “ontstemd” over de gang van zaken bij de theologische faculteit, die wil gaan reorganiseren en medewerkers wil ontslaan. “En dat is een understatement”, aldus OR-voorzitter Henk Olijhoek.

“Na de vorige reorganisaties aan de VU heeft het college van bestuur een aantal keren uitgesproken dat er geen medewerkers meer gedwongen zouden worden ontslagen”, aldus Olijhoek. “En nu wordt er, met de pijnlijke processen van eerdere reorganisaties nog vers in het geheugen, toch weer een groep medewerkers met ontslag bedreigd.”

Ook over de procedure is de OR niet te spreken. “De betrokken medewerkers hebben al een brief met een concept personeelsplan gekregen voordat het cvb een besluit heeft genomen over het conceptreorganisatieplan en terwijl er nog helemaal niks bekend was bij de medezeggenschap”, aldus Olijhoek.

Dat is niet hoe het hoort. Eerst hoort het college te besluiten over een conceptplan, dan komen medewerkers en de medezeggenschap aan bod en pas als er een definitief plan ligt, zouden met ontslag bedreigde medewerkers op de hoogte moeten worden gebracht.

Geheimzinnigheid

“Bovendien is alles gehuld in geheimzinnigheid, met zwijgplicht en alles”, aldus Olijhoek. “Dit heeft niks te maken met de openheid waar de VU zo hoog over opgeeft.”

De ondernemingsraad weet zelfs nu nog een heleboel niet. “We zijn benaderd door een aantal medewerkers, maar wie er precies met ontslag worden bedreigd en hoeveel mensen dat zijn, is ons onduidelijk. Het gaat om 6,75 fte, dus dat gaat wel in de richting van tien medewerkers.”

Het zou vooral gaan om specialisten die de pensioengerechtigde leeftijd naderen. “Die komen dus na hun ontslag niet zo makkelijk meer aan de bak, aan de VU of elders”,  aldus Olijhoek.

“We vragen we ons af of het wel mogelijk is om deze medewerkers te ontslaan”, aldus OR-lid Dick de Gilder. “We vrezen voor een FALW 2.0.” De Gilder refereert aan het slepende proces bij de voormalige bètafaculteit Aard & Levenswetenschappen, waar een groep ontslagen medewerkers de VU aanklaagde wegens leeftijdsdicriminatie.

Wrange boodschap

Het voornemen van de theologische faculteit komt als een donderslag bij heldere hemel. “De hele tijd lezen we dat de faculteit tot de wereldtop behoort”, zegt Olijhoek. “Ze staat inderdaad hoog in allerlei rankings”, vult De Gilder aan. Olijhoek vindt het een “wrange boodschap.”

Tegenover Advalvas zinspeelde de decaan van Religie en Theologie (de officiële naam van de faculteit), Ruard Ganzevoort, op een koerswijziging, waarbij vooral ingezet zou worden op interreligieuze dialoog en maatschappelijke vraagstukken. “Op zich kan ik me zo’n heroriëntatie voorstellen, als overlevingsstrategie”, zegt Olijhoek. “Maar we willen graag een plan zonder gedwongen ontslagen.”

De OR heeft het college een boze brief gestuurd, maar daar nog geen antwoord op gekregen. “Wij zeggen: ‘stop hiermee’. Kan dit niet op een andere manier, zonder dat je afscheid neemt van medewerkers, en we vragen ons ook af of dit echt een levensvatbaar plan is, of dat we dit over twee jaar nog een keer meemaken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.