Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 17 april 2023 reacties 9

Nieuwe studentenpartij wil af van ‘privileges’ VU Pride

3 nieuwe partijen, één heel opvallende

I’m sorry, can you do it in English? vraagt iemand uit het publiek als de lijsttrekker  van de Vrijmoedige Studentenpartij zich voorstelt tijdens het verkiezingsdebat voor de studentenraden. Maar dat weigert Marlon Uljee, eerstejaars psychologie, vorig jaar nog namens Forum voor Democratie kandidaat voor de gemeenteraad Almere.

Wat hier gaande is, is exemplarisch voor de vergaande internationalisering hier op de VU, zegt hij. Dus vervolgt hij zijn inbreng in het Nederlands, tijdens dit verder Engelstalige debat voor een gemengd publiek.

De Vrijmoedige SP is niet de enige nieuwe partij die opgaat voor de studentenraad dit jaar. Ook ChangeVU en de Liberale Universiteitspartij dingen mee, naast de oude bekende SRVU. Ze bediscussiëren thema’s als een alcoholverbod op de campus (allemaal tegen) en het verbreken van de banden met de fossiele industrie: ChangeVU voor, de Liberalen tegen. (Lees het hele verslag hier.)

Geschokte zaal

Marlon Uljee en zijn opponent Guido Groenescheij (SRVU) bespreken een stelling over academische vrijheid: ‘Could you prefer academic freedom over the feelings of individuals on campus?’ En dan krijgt de discussie meer emotie. Voor Uljee staat alles in het teken van zijn strijd tegen het ‘wokisme’. Zo zouden docenten zich bij hem gemeld hebben die vol stress zitten omdat ze niet meer weten wat ze nog mogen zeggen in de collegezaal. Namen noemt hij niet (de docenten willen anoniem blijven), en voorbeelden geeft hij ook niet. Jammer dat de gespreksleider daar niet even naar doorvraagt.

Uljee is dus tegen woke en tegen identiteitspolitiek. En daar heeft hij wél een voorbeeld van. Want van alle clubjes die er op de VU zijn, zit vooral VU Pride hem dwars: dat de VU zo’n groep "privilegieert en voortrekt" – daar vindt hij wat van. Er klinken geschokte geluiden vanuit de zaal en ook zijn opponent protesteert: “VU Pride is creating a space for people who don’t have one yet.” Voor wie Uljee al wat langer volgt, is het overigens niet echt verrassend. In januari twitterde hij al: ‘Ik word vooralsnog meer beledigd en gediscrimineerd op de uni dan menig nicht. Zullen we de blanke hetero man ook expliciet gaan benoemen? Nee hoor, wij janken niet, en voor ons is wél iedereen gelijk.’ Dit als reactie op het nieuws dat het verbod op discriminatie vanwege seksuele gerichtheid in artikel 1 van de Grondwet wordt opgenomen.

Kortom, de VU is de maatschappij in het klein. De verkiezingen voor de universitaire studentenraad en de facultaire raden zijn vandaag begonnen, je kunt tot en met donderdag je stem uitbrengen.

Marieke Schilp

{ Lees de 9 reacties}

Door Jan van Oort op 17 april 2023
Brussel geeft Uljee gelijk in zijn strijd tegen woke. "Universiteitsbestuurders, de politiek en de overheid, cancel culture en de woke-beweging bedreigen de academische vrijheid, zo staat in een recent rapport van het Europees Parlement. Daardoor is er in Nederland minder diversiteit aan academische perspectieven en is er sprake van toenemende zelfcensuur." "Vergeleken met andere EU-landen presteert Nederland steeds slechter." https://www.scienceguide.nl/2023/03/europese-unie-academische-vrijheid-in-nederland-verslechtert/
Door Annette op 17 april 2023
Please stop using the word "woke." That is a cover up used by right wing haters from the USA. The correct term is "social justice" and it isn't anything new. It has been with us since the 1800's. The propaganda machine wants us to think it is something new (rather than a Christian movement) and it sounds much worse to say "Florida is where social justice comes to die," as did Florida Governor Ron Santis. "Woke" is less descriptive than "social justice" and easier to demonize.
Door Jan van Oort op 17 april 2023
Anderen voorschrijven welke woorden ze wel of niet mogen of moeten gebruiken is een typische uitwas van woke, net als het ontkennen of bagatelliseren van woke. En we leven hier niet in de USA.
Door Annette op 17 april 2023
Yawn
Door divers geldt v… op 18 april 2023
Het spijt mij, maar deze reactie bevestigt alle vooroordelen die er tegen SJW bestaan. Veel wind weinig wol. Of zoals mijn moeder altijd zei (een oude commie, fyi) holle vaten klinken het hardst. Overigens geldt dat evenzeer voor de antiwokies.
Door Maxim op 28 mei 2023
Woke is not exclusive to 'right wing hater from the USA'. The term itself is broadly used in all walks of life. Mainly to describe left wing zealots and their fanatical approach to social issues. Wiki states, "Woke is an adjective derived from African-American Vernacular English (AAVE) meaning "alert to racial prejudice and discrimination". That's a long way off 'right wing haters' I think. As far as demonising is concerned, sjw's have had a monopoly in this for a long time. Cancel culture was born from the sjw movement and it's only recently that the right wing/conservatives have started to implement it. Not by playing it ad hominem however bur more in boycotting brands. Gillette, Bud light, Target and Ford to name but a few.
Door Olivier op 17 april 2023
"De VU is de maatschappij in het klein." Inclusief medium dat wat ophef genereert uitvergroot buiten proportie.
Door Annika van Baar op 18 april 2023
Benieuwd of het Uljee al gelukt is om dat vermeende wokisme te definiëren op een manier die het ook mogelijk maakt zijn standpunten te falsificeren.
Door Maxim op 28 mei 2023
Daar moet je bij Roos Vonk en Diederik Stapel voor zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.