Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Inspectie gaat visie op Engels in onderwijs onderzoeken

Nu zoveel universiteiten en hogescholen Engelstalige opleidingen aanbieden, rijst de vraag: wat is hun eigen visie op nut en noodzaak hiervan? Minister Van Engelshoven stuurt de Inspectie op pad om het uit te zoeken.

De Tweede Kamer debatteerde vorige week opnieuw over de ‘verengelsing’ van het hoger onderwijs. Meerdere parlementariërs maken zich er grote zorgen over dat steeds meer opleidingen volledig in het Engels worden gegeven.

Volgens de wet is de voertaal in het onderwijs Nederlands. Daar mag alleen van worden afgeweken als ‘de specifieke aard, de inrichting of de kwaliteit van het onderwijs dan wel de herkomst van de studenten daartoe noodzaakt, overeenkomstig een door het instellingsbestuur vastgestelde gedragscode’.

Onvindbare gedragscode

Met andere woorden: elke instelling met Engelstalige opleidingen moet een zogeheten gedragscode hebben als een leidraad voor weloverwogen keuzes rondom Engelstalig onderwijs. Critici vrezen dat instellingen nu vaak geen goede redenen hebben en met Engelstalige opleidingen vooral veel internationale studenten willen trekken.

Die gedragscode blijkt meer dan eens onvindbaar, zegt Tweede Kamerlid Frank Futselaar. De SP’er diende daarom een motie in om de gedragscodes te inventariseren en instellingen te straffen als ze het gevraagde document niet in huis hebben. SGP en PVV dienden een soortgelijke motie in.

In de pijplijn

Volgens Van Engelshoven zijn die moties nergens voor nodig: een dergelijk onderzoek staat namelijk al in de steigers. “We zijn in gesprek met de Inspectie over de scope van het onderzoek en de vraag hoe het er precies uit zal zien. We gaan daarin in ieder geval ook kijken naar de gedragscodes,” zei Van Engelshoven tegen Futselaar, Beertema (PVV) en Bisschop (SGP). “Het zou dus zo maar eens kunnen dat u op uw wenken wordt bediend.”

Als het aan Van Engelshoven ligt, worden de moties dus niet in stemming gebracht. De indieners kunnen daar tot dinsdag over nadenken, als de Tweede Kamer weer gaat stemmen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.