Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 13 mei 2013

Daktuin VU moet voorbeeld zijn

 “Het was niet mijn idee” begint Daan Brüggeman, voormalig VU-student en initiatiefnemer zijn praatje bij de officiële opening van de daktuin op de derde verdieping van het hoofdgebouw. Zonder hem was de daktuin er niet geweest, maar het was het idee van Mila en Marloes, twee andere voormalige VU-studenten.

Afgelopen woensdag werd de daktuin officieel geopend onder het genot van een stapel paraplu’s voor de zekerheid, een hoop enthousiaste mensen, een drankje en een gezond hapje van komkommer en broccoli van de nieuwe cateraar.

Voorbeeld voor de mensen

De daktuin is bijzonder, volgens Egbert de Vries, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid en tevens bioloog, die ook aanwezig was bij de feestelijke opening. De Vries: “Het gebouw van de tandheelkundige opleiding ACTA heeft ook een grote daktuin, maar daar mogen alleen ACTA-mensen komen. Met de vrije toegankelijkheid van deze daktuin is dit een icoonproject.”

De daktuin moet een voorbeeld zijn voor mensen. “Ik hoop dat mensen ervaringen delen op bijvoorbeeld Facebook en daarmee anderen inspireren om zelf een daktuin te maken, zonder subsidie”, legt Geertje Wijten van de Dienst Ruimtelijke Ordening het belang van de daktuin uit. Zo kan één gemeentelijke subsidie een groter effect hebben dan meerdere kleine subsidies.

Subsidie nodig

Want die subsidie was bij deze daktuin wel nodig. De VU kreeg 130.000 euro voor de daktuin. Ongeveer hetzelfde bedrag legde de VU er zelf nog bij.

“Het is het geld waard” zegt Bernadette Langius, lid van het College van Bestuur. De tuin wordt nu al volop gebruikt: er is college gegeven, studenten en medewerkers lunchen er,  en er wordt onderzoek in de deeltuintjes gedaan.

Niet tevreden

Toch is initiatiefnemer Brüggeman nog steeds niet tevreden, hij wilde eigenlijk een daktuin boven de hele VU. En hij wil nog graag een groot scherm, een soort buitenbioscoop. Maar hij is wel trots op de achthonderd vierkante meter tuin die nu geopend is en heeft nog hoop voor de toekomst.

Nadat een enorme hijskraan onder leiding van Langius een grote Linde het dak ophijst en SRVU-bestuurslid Princess Attia de drinkwaterpijp van Join the Pipe onder de aandacht brengt, zijn alle feestelijkheden volbracht net voordat het begint te regenen. Nu alleen nog prullenbakker neerzetten en de daktuin is klaar voor gebruik. 

Nienke Stumpel
BEELD: Studio VU: Peter Gerritsen

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.