Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

CDA-kandidaat Thirsa van der Meer bestrijdt stoffig imago van haar partij

Rechtenstudent Thirsa van der Meer (21) wil als raadslid van CDA Aalsmeer niet alleen opkomen voor jongeren, maar ook zeker voor eenzame ouderen.

Van der Meers vader had haar getagd in een Facebook-bericht van CDA Aalsmeer. Naar eigen zeggen was ze altijd al een uitgesproken persoon, en ze had de Amerikaanse verkiezingen van 2016 en de Franse van 2017 net op de voet gevolgd. De oproep van de lokale CDA-partij om te praten met jongeren sprak haar wel aan. Na een rondleiding door het gemeentehuis en een gesprek met de wethouder werd ze gevraagd om op de kieslijst te staan en hoewel ze in theorie niet verkiesbaar was (nog geen 18 en op plek 11), kwam ze drie weken later dankzij voorkeurstemmen op plek vijf de gemeenteraad binnen. Bij de komende verkiezingen staat ze op de tweede plaats.

‘Het spreekt me aan dat mijn partij links en rechts verbindt’

Van der Meer: “Wat me aanspreekt aan het CDA is dat het een middenpartij is. Je zult niet heel uitgesproken standpunten – zoals op links of op rechts – tegenkomen. Het verbindt die twee juist. Het draait niet om ikke, ikke, ikke, maar zoekt naar manieren om het samen te doen.”

Weinig stemmen van jongeren

Van der Meer was vier jaar geleden met 18 jaar het jongste raadslid van Nederland. “Wethouders vroegen zich weleens af of ik niet alleen mijn eigen standpunt verdedigde. Maar ik kan de belevingswereld van mensen onder de dertig representeren, en de raad bijvoorbeeld adviseren over jongerenwerk of onderwijs.”

In Aalsmeer is het CDA de enige partij met drie mensen onder de 21 op de lijst’

Bij de vorige verkiezingen kreeg het CDA maar weinig stemmen van jongeren. 31 procent van de CDA-stemmers was 65-plus. Van der Meer: “CDA heeft een stoffig imago, maar dat is ontzettend onterecht. In Aalsmeer is het CDA de enige partij die drie mensen onder de 21 op de lijst heeft staan.” Maar zegt dat wel iets, als die jonge raadsleden ook niet altijd serieus worden genomen? Van der Meer: “Ik denk niet dat het een tactiek is van de partij om zich jonger voor te doen. Je zet die mensen niet zomaar op de lijst, je geeft ze een grote verantwoordelijkheid. En het waren voornamelijk andere partijen waarvan ik het gevoel had dat ze me niet altijd serieus namen.”

Bus Aalsmeer-Schiphol

Het CDA wil zich – net als veel andere partijen – vooral bezighouden met oplossingen voor de woningnood. Volgens Van der Meer zal de focus daarbij vooral liggen op meer en sneller bouwen. Verder houdt zij zich bezig met een betere busverbinding tussen Aalsmeer en Schiphol. “Ik kan de luchthaven vanuit mijn zolderkamerraam zien liggen, maar je doet er drie kwartier over met het openbaar vervoer.” En ze zijn zogeheten babbelbankjes aan het plaatsen die inwoners – jong én oud – moeten aansporen met elkaar in contact te blijven.

Gezellige krokettenmotie

Haar studie rechten helpt Van der Meer in haar werk, merkt ze. “Bijvoorbeeld met de noodverordening tijdens Koningsdag. Ik had het vermoeden dat de grond waarop die was afgekondigd, niet helemaal klopte. Op zulke momenten kan ik dan de juiste kritische vragen stellen.
Van der Meer is geboren en getogen in Aalsmeer en krijgt dus veel input van vrienden, familie en dorpsgenoten. Soms is dat iets minder constructief. “Ik krijg veel klachten over overlast van Schiphol, en constant vragen over welke woningbouwprojecten er komen en wanneer je je daarvoor kunt inschrijven.” Maar ze is blij met haar rol en kan die prima combineren met haar rechtenopleiding en privéleven – “men noemt dit een fulltime studie, maar ik heb de veertig uur per week nog nooit gehaald” – en met afspraken als de krokettenmotie (als raadsvergaderingen later doorgaan dan half elf ’s avonds brengt de catering snacks) is het ook vaak genoeg gezellig.

‘Dat gekonkel vind ik niet altijd leuk’

Hoe haar professionele toekomst eruitziet, vindt Van der Meer moeilijk te zeggen. “Ik zie mezelf de komende tien jaar niet in de landelijke politiek gaan. Het is zwaar werk, en dat gekonkel vind ik niet altijd leuk. Maar ik zag mezelf vier jaar geleden ook niet in de gemeenteraad, en nu zit ik er toch.”

Lees ook de interviews met Lennart de Looze, fractievoorzitter en lijsttrekker GroenLinks Amstelveen, en Laura Oorschot, VVD-kandidaat Amstelveen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.