Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Column
& Blog

Maurice Crul hoogleraar onderwijs en diversiteit

Wie betaalt het herstel voor slavernij?

Premier Rutte heeft namens de regering excuses gemaakt voor de rol van de Nederlandse regering in het onmenselijke systeem van de slavernij. De premier noemde het een misdaad tegen de mensheid. Opvallend afwezig in zijn speech was het financieel belang dat slavernij vertegenwoordigde. Het systeem functioneerde niet uit wreedheid alleen, maar was opgezet voor bedrijven die van de slavernij profiteerden. Het woord geprofiteerd komt slechts één keer voor in de speech van de premier. Het woord geschiedenis tel ik acht keer, waarmee Rutte vooral aangeeft dat waar we over praten in het verleden ligt. De pijn en het leed van de tot slaaf gemaakten werken door in het heden. En ook de profiteurs van dat leed zijn vertegenwoordigd in het heden.
De ‘grote’ Nederlandse bedrijven die met hun merken in de schappen van de supermarkt liggen, zoals Douwe Egberts of Van Nelle, en de ABN Amro-bank zijn de nazaten van het Nederlandse koloniale systeem. Familieleden van Douwe Egberts vochten nog vrij recent om de miljoenen uit de erfenis van de koffie- en theefamilie in ‘koloniale waar’, zoals zij zichzelf noemden. Koffie was een van de belangrijkste laatste koloniale producten van de plantages in Suriname waar tot slaaf gemaakten werkten. Rietsuiker was het andere belangrijke product dat op de plantages werd verbouwd. De rietsuikerplantages in Suriname waren in handen van de West Indische Compagnie (WIC) en de stad Amsterdam. Bijna alle rietsuiker werd naar Amsterdam verscheept en daar verhandeld. De WIC en de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) verscheepten de koloniale handelswaar. De particuliere Nederlandsche Handels-Maatschappij werd onder aanvoering van koning Willem I in de 19de eeuw opgericht als de opvolger van deze koloniale handelsmaatschappijen. Hieruit ontstond later de ABN Amro-bank.
Volgens Rutte zijn de kernwoorden: erkenning, excuses en herstel. Ik zie wel een aantal geschikte eerste kandidaten om het herstel te financieren.

Opvallend afwezig in Rutte’s speech was het financieel belang dat slavernij vertegenwoordigde

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.