Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Column
& Blog

Maurice Crul hoogleraar onderwijs en diversiteit

Verbreek de samenwerking met Israëlische universiteiten

In de Joodse familie van mijn vrouw zijn 26 volwassenen en kinderen vermoord in de holocaust. De wereld keek toe en deed te weinig. De geschiedenisles in ons gezin is dat je altijd waakzaam moet zijn en op moet staan tegen het ontmenselijken en het tot tweederangs burgers maken van bevolkingsgroepen.

Tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika bleef de VU bijna tot het eind aan toe banden onderhouden met de protestantse zusteruniversiteit in Potchefstroom. Die universiteit vormde de ideologische bakermat van het apartheidsdenken. Na de omwenteling in Zuid-Afrika was de VU er wel snel bij om bisschop Desmond Tutu een eredoctoraat te verlenen. Voor veel VU-mensen blijft het een duistere bladzijde in de geschiedenis dat de VU niet eerder opstond tegen deze intellectuele medeplichtigheid aan apartheid.

Er vindt nu een genocide plaats in Gaza. Onze taak als VU-gemeenschap is simpel: verbreek de samenwerking met Israëlische universiteiten zolang er sprake is van schending van mensenrechten en het vermoorden van mensen omdat ze Palestijns zijn. Ik weet het, het opschorten van de samenwerking is vooral een symbolisch gebaar. Maar wel een gebaar wat we kunnen en moeten maken. We moeten onze academische collega’s in Israël laten zien dat de oorlog tegen de Palestijnen in Gaza geen business as usual is. Dat de wereld niet wegkijkt, maar bereid is om zich uit te spreken en daarnaar ook te handelen.

Het college van bestuur zegt nu toe dat zij de samenwerkingsverbanden zal toetsen aan de hand van onze VU-waarden, waarbij mensenrechten centraal staan. Dan is er op dit moment maar één beslissing mogelijk.

Ons bestuur zegt toe dat zij de samenwerkingsverbanden zal toetsen aan de hand van onze VU-waarden

20 reacties

 1. “Er vindt nu een genocide plaats in Gaza”

  Volgens Hamas zijn er in Gaza inmiddels 33.000 doden gevallen. Volgens Israeli Defence Forces zijn daarvan 14.000 militanten van Hamas/Islamic Jihad. Als beide getallen kloppen betekent dit een ongekend laag militant/burgerratio van 1.36, ongekend zeker voor een stadsoorlog als deze. Dat betekent dat de claim van Israël dat het er alles aan doet om het aantal burgerslachtoffers te beperken klopt, en dat de beschuldiging dat Israël genocide pleegt absurd is.

  • Dat klopt dus alleen als je de cijfers van de IDF klakkeloos overneemt. Daarnaast gaat ethnische zuivering niet alleen om mensen die vermoord worden, maar ook om mensen die gedwongen worden hun huis te verlaten. Begin dan met tellen vanaf 1947 en je hebt een genocide.

  • Een ontluisterende en kille reactie dit, van Wim. Israël vecht voor haar bestaansrecht, maar de Palestijnen ook. Stel je voor, de rollen waren omgedraaid. En het totaal aantal doden aan de Israëlische zijde zou 33.000 zijn? De wereld zou dan te klein zijn. Zou Wim dan hetzelfde rekensommetje maken?

   Israël, een land dat al decennia VN-resoluties naast zich neerlegt en grondgebied van de Palestijnen schaamteloos bezet en koloniseert. Israël, een land dat de genocide-uitspraak van het Internationaal Gerechtshof dit jaar negeert. De hele wereld kan zien dat de acties van Israël niet gericht zijn op het zoveel mogelijk beperken van burgerslachtoffers. Kinderen en burgers worden stelselmatig uitgehongerd, hebben geen dak boven hun hoofd en sterven massaal.

   Amnesty International: https://www.amnesty.nl/actueel/israel-negeert-genocide-uitspraak-internationaal-gerechtshof

  • Goed punt Wim,

   Lijkt me nogal relevant. Gezien de ratio burgerdoden, gedode strijders blijkt juist dat hier absoluut geen sprake is van genocide.
   Let ook, er zijn sinds het begin van het conflict meer dan 700 israelische soldaten in Gaza omgekomen. Ook dat geeft aan dat er wel degelijk een heftige strijd tegen een terreur organisatie plaats vindt.
   Nog 2 punten:
   – als Israel echt genocide zou willen plegen, dan zouden er veel meer Palestijnse doden zijn.
   – gekokketteer met een Joodse vrouw en de holocaust vind ik in deze context vrij walgelijk. Een beetje van het nivo, “ik ben geen racist, want ik heb zwarte vrienden”

   • “als Israel echt genocide zou willen plegen, dan zouden er veel meer Palestijnse doden zijn.”
    Nee hoor, want dan zouden jullie écht geen argumenten meer kunnen bedenken om hun daden goed te praten.

 2. Excellent and to- the-point piece. If we do not hold one country to the International Declaration of Human Rights, what right do we have to hold any country to human rights? We developed them in honor of those killed in concentration camps, now we must hold to them to keep honoring their memory. It is hard, but not rocket science.

 3. “We moeten onze academische collega’s in Israël laten zien dat de oorlog tegen de Palestijnen in Gaza geen business as usual is. ”
  Denk jij nou echt, dat ook maar iemand in Israël momenteel denkt dat er ‘business as usual’ plaatsvindt in deze afschuwelijke oorlog, op welke kant zij ook staan? Dat spreekt al van een zekere naïviteit, over wat de redenen voor Israel zijn om deze oorlog te voeren, en de brede gevoelens van angst en hopeloosheid, die huidig in de bevolking spelen.

  Academici zijn juist in de groep van mensen gerepresenteerd, die momenteel massief tegen Netanyahu en het oorlogskabinet protesteert.
  Hoe komt het, dat het gehele Israëlische volk wordt afgestempeld als wreed, waar het ons in andere conflicten wel gelukt is een verschil te maken tussen de regering en de genen, die zich hiertegen verzetten? Voor de oorlog in Ukraine is Putin de schuldige, als erover gepraat wordt. Niet welke Rus wordt neergezet als genocidale moordenaar.
  Maar nee, het hele Israëlische volk gaat gewoon ‘business as usual’ na in jouw opzicht. Maar goed dat wij hen door symbolische acties kunnen herinneren, anders hadden zij die oorlog, die hun hele samenleving uit elkaar trekt, zeker niet gemerkt.

 4. Genocide:
  https://www.amnesty.nl/encyclopedie/genocide-en-genocideverdrag
  https://www.un.org/en/genocideprevention/documents/atrocity-crimes/Doc._Convention%20on%20the%20Prevention%20and%20Punishment%20of%20the%20Crime%20of%20Genocide.pdf
  https://en.wikipedia.org/wiki/Genocide

  Putin, ja, die wilde Ukraine “de-nazificeren” maar nu ze verzet bieden: vernietigen.
  Dat is genocide in de dop.

  Ik heb dat noch Netanyahu (niet mijn vriend), noch IDF horen zeggen. Ze willen een terroristische groep uitroeien, een groep die internationaal te boek staat alos terrroristische organisatie. Dat is niet op grond van geloof, etniciteit, kleur of wat ook. Dat die groep zich verschuilt achter leden van hun volk, is niet alleen laf, het is tevens een oorlogsmisdaad. En iedereen trapt erin. Hamas speelt zijn beste troefkaart: media, protesten, onrust en afnemende sympathie voor die vijand die zij zelf wensen uit te roeien: het Joodse volk in Israel.

  • Jullie soort weten nog geen eens wie de echte grote anti Semieten en de echte grote terroristen zijn. De IOF zionisten ( geen Semieten maar Europeanen ) voeren een volkomen illegale terroristische oorlog in Palestina tegen heel de onschuldige Palestijnse bevolking ( de Semieten ). ISISrael wil heel het rechtmatig Palestijns verzet uitroeien. IOF zionisten zijn dus de ISISreal terroristen en de anti Semieten!!!

  • Poetin en Rusland voeren een volkomen rechtvaardige strijd tegen Zelensky ( soort genoot van Netanyahu ) Bandera Nazi bende!!!

 5. Wat een geweldige oplossing het cancellen van je collega’s in Israel en ze collectief schuldig te verklaren ! Dat brengt een oplossing vast dichterbij. Ook sterk om het oorlogverleden van de Joodse familie van je echtgenote even te noemen.

 6. Over welke samenwerkingen gaat het überhaupt? De VU heeft zo ver ik kan zien geen enkeler samenwerking met Israël.

  En de VU maakt alles al jaren openbaar. Kan je hier op reageren, alsjeblieft?

 7. Meneer Crul en zijn metgezellen zijn voorstander van het verbreken van de samenwerking met Israëlische universiteiten.
  Als Joodse alumnus van de VU vindt ik het standpunt van Maurice Crul beschamend.
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Joden geïsoleerd en uiteindelijk werden 6 miljoen Joden vermoord.
  Israël moet van meneer Crul – evenals van een aantal van zijn metgezellen – geïsoleerd worden.
  Ongetwijfeld met als ultiem doel de vernietiging van de staat Israël.

 8. Zionisten en hun aanhangers weten nog geen eens wie de echte grote anti Semieten en de echte grote terroristen zijn. De IOF zionisten ( geen Semieten maar Europeanen ) voeren een volkomen illegale terroristische oorlog in Palestina tegen heel de onschuldige Palestijnse bevolking ( de Semieten ). ISISrael wil heel het rechtmatig Palestijns verzet uitroeien. IOF zionisten en hun aanhangers zijn dus de ISISreal terroristen en de anti Semieten!!!

 9. “Er vindt nu een genocide plaats in Gaza.” Zo’n uitspraak mag je als wetenschapper alleen doen met een grondige wetenschappelijke onderbouwing en die is complex en vereist juridische, historische en feitelijke kennis. Je schendt als wetenschapper fundamentele wetenschappelijke normen door zonder enige argumentatie een zeer ernstige beschuldiging aan het adres van Israël te uiten en daaraan vergaande consequenties te verbinden die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor collega’s en studenten in Israël en Nederland. We weten dat er veel Joodse studenten en medewerkers zijn die zich niet meer veilig voelen op Nederlandse universiteiten en dat vind ik als wetenschapper een uiterst beschamend gegeven, gelet op de geschiedenis van de Holocaust in Nederland: https://www.parool.nl/columns-opinie/ingezonden-brief-van-ruim-100-joodse-studenten-en-medewerkers-uva-en-vu-we-zien-niet-in-hoe-boycot-toekomst-voor-palestijnen-en-israeli-s-bevordert~b95bea81/

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.