Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Zomerstage? Reiskosten zelf betalen, zegt minister

Studenten die in de zomer stage lopen hebben pech. Ze kunnen alleen met korting reizen en moeten de extra kosten toch echt uit eigen zak betalen, vindt minister Bussemaker.

Een studente vroeg de minister in een brief of het misschien mogelijk was om een ‘zomerreisproduct’ in te voeren voor studenten die in juli en augustus stage lopen.

Dat scheelt nogal in de kosten: wie ervoor kiest gedurende het jaar (dus niet in de zomer) stage te lopen en een weekabonnement heeft, kan gewoon gratis met het openbaar vervoer. Tussen 16 juli en 16 augustus geldt dat echter niet en krijgen studenten doordeweeks alleen korting. Wie een weekendabonnement heeft, kan wel gratis reizen, maar daar hebben de stagiairs weinig aan. 

Voeten

Dat erkent de minister ook. Toch wil ze geen uitzonderingen maken: het ‘studentenreisproduct’, zoals de ov-kaart ook wel wordt genoemd, is namelijk voor alle studenten hetzelfde. Zo’n aanpassing heeft nogal wat voeten in aarde.

En als alle studenten gratis mogen reizen, gaan die hun kaart misschien wel massaal gebruiken voor leuke uitstapjes, oftewel, “niet-onderwijs-gerelateerde” zaken. En dat is niet de bedoeling, vindt Bussemaker: dat maakt de kaart te duur.

Verder gaat het volgens haar maar om een kleine groep studenten die hier last van heeft: het overgrote deel van de studenten volgt ’s zomers nu eenmaal geen onderwijs of stage, schrijft de minister.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.