Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 december 2024

Campus
& Cultuur

Zoek de verschillen

Babytweelingen lijken soms zoveel op elkaar dat zelfs de moeder de tweeling moet merken om ze uit elkaar te houden. Maar doorgaans gaan zelfs eeneiige tweelingen naarmate ze ouder worden steeds wat minder op elkaar lijken. Dat is een van de weetjes die hoogleraar Dorret Boomsma over het publiek uitstrooit bij de opening van de fototentoonstelling van het Nederlands Tweelingenregister op de VU.

Verslaafd

“Door onderzoek wordt steeds meer duidelijk welke genen zorgen voor verschillen tussen mensen”, aldus Boomsma. “Wij verzamelen gegevens van eeneiige en twee-eiige tweelingen en onderzoeken hun DNA. Dat van eeneiige tweelingen is identiek, twee-eiige tweelingen hebben vijftig procent overlap in hun DNA, net als gewone broers en zussen. Door die twee groepen met elkaar te vergelijken, kunnen we wat zeggen over hoe genen werken.”

Eczeemonderzoek bij tweelingen heeft er nu bijvoorbeeld voor gezorgd dat waarschijnlijk de genen zijn gevonden die eczeem veroorzaken, wat volgens Boomsma hoop geeft op nieuwe behandelingen. “We hebben ook ontdekt dat er een gen is dat bepaalt hoe verslaafd je raakt aan nicotine. Maar rook je niet en heb je dat gen wel, dan zorgt het ervoor dat je dik wordt. Dus mensen met dat gen raken of verslaafd aan nicotine of aan calorieën.”

Verschillende mensen

In de fototentoonstelling, die tot 5 april te bezichtigen is in de loopruimte rondom de aula, leggen de twee fotografen ook de nadruk op de overeenkomsten en verschillen. De geportretteerde tweelingen zijn identiek gekleed, dus als toeschouwer ga je al snel op zoek naar kleine aanwijzingen dat het toch echt twee verschillende mensen zijn.

Bij de foto’s hangt één banner met informatie over het tweelingenonderzoek aan de VU. Meer weetjes over tweelingen en genetica moet de toeschouwer jammer genoeg op eigen initiatief opduikelen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.