Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Campus
& Cultuur

Gezocht: studenten en medewerkers met duurzaamheid

Studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers die – op wat voor manier dan ook – iets met duurzaamheid doen, wordt gevraagd zich te aan te melden voor het project A Better World @ VU.

De organisatoren van A Better World @ VU willen alle duurzaamheidsprojecten en -ideeën samenbrengen in een digitale tentoonstelling, “als een etalage van wat de VU op duurzaamheidsgebied allemaal doet”, zegt Philipp Pattberg, hoogleraar transnationaal milieubeheer en -beleid, tevens directeur van het Instituut voor Milieuvraagstukken en een van de trekkers van het project.

Te verspreid

“De VU is er niet heel goed in om haar kwaliteiten voor het voetlicht te brengen en daarom zetten we dit project op”, aldus Pattberg. “Want we leveren hier fantastische prestaties op het gebied van duurzaamheid.” Nu scoort de VU de laatste jaren hoog bij duurzaamheidsbeoordelingen als de SustainaBul en de Sustainable Development Goals van de Times Higher Education Impact Ranking. Het probleem is altijd geweest dat veel initiatieven en projecten verspreid over de faculteiten en diensten plaatsvinden, maar dat er geen centraal punt is dat al die zaken bij elkaar brengt, zodat je met één druk op de knop een helder overzicht krijgt van alle duurzaamheidsinitiatieven aan de VU.

“Dat is een tijdlang zo geweest en heeft te maken met het feit dat de VU een universiteit is die dingen bottom-up organiseert, en niet hiërarchisch van bovenaf”, antwoordt Pattberg. Maar tegenwoordig worden projecten wel samengebracht en gecoördineerd, bijvoorbeeld door het Instituut voor Milieuvraagstukken.

A Better World @ VU is een initiatief van de VU-vereniging in samenwerking met de Green Office VU en het Amsterdam Sustainability Institute. Dit samenwerkingsproject is op zoek naar scripties, onderzoeks- en onderwijsprojecten, initiatieven, ondernemingen en ideeën die de wereld duurzamer maken. Een wetenschappelijke innovatie, maar bijvoorbeeld ook een project van een van de diensten om energie te besparen of minder afval te produceren.

Deadline

De deadline is 10 september, de tentoonstelling opent op de Dag van de Duurzaamheid, 8 oktober. Naast een digitale tentoonstelling, met podcasts, video’s en fotocollages en dergelijke, denkt Pattberg ook aan een fysieke tentoonstelling. “Bijvoorbeeld een galerij, ergens in het hoofdgebouw.”

Meer informatie vindt u op deze website.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.