Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Campus
& Cultuur

‘Zo belabberd is de taalvaardigheid niet’

‘Taalvaardigheid eerstejaars studenten is belabberd’ kopte het Algemeen Dagblad deze week. Ze zouden slecht scoren op de taaltoets die sommige universiteiten en hogescholen afnemen.

Op de VU moeten nieuwe bachelorstudenten al jaren een taaltoets doen aan het begin van hun studie, gemaakt door het Taalcentrum VU. We vroegen directeur Rob Doeve hoe goed de eerstejaars het hier doen.

Is het echt zo slecht gesteld met het Nederlands van eerstejaars?
“Dit jaar haalde 11 procent van de eerstejaars de taaltoets niet. Dat is helemaal niet slecht, want het was altijd rond de 13 of 14 procent.”

Dus jongeren zijn juist beter geworden in Nederlands?
“Je kunt niet direct concluderen dat het een stijgende lijn is, maar je kunt ook zeker niet zeggen dat het slecht is en slecht blijft. Dit jaar deden de studenten het beter dan voorgaande jaren.”

Taaltoets

Als enige universiteit heeft de VU een verplichte taaltoets Nederlands voor alle eerstejaars. Sinds 2008 krijgen studenten in de tweede week van het collegejaar 200 vragen voorgeschoteld over spelling, woordenschat, grammatica, formulering en stijl. Ze moeten minimaal 70 procent van de punten halen. De taaltoets zelf kan geen aanleiding zijn om studenten weer naar huis te sturen, maar omdat de toets meestal onderdeel is van het vak academische vaardigheden, telt hij zo toch mee in de studie.

Hoe kan dat?
“Er is geen officiële verklaring voor, want het is niet onderzocht. Maar men denkt dat het wellicht te maken heeft met het vak Nederlands op de middelbare school. Daarin hebben lang ook veel sociale vaardigheden gezeten, waaronder sollicitatiebrieven schrijven en gespreksvoering. Er is weer iets meer nadruk komen te liggen op de basistaalvaardigheden. Misschien heeft dat invloed op het taalniveau. Maar dat weten we dus niet zeker.”

Wat gebeurt er eigenlijk met die 11 procent die de toets niet haalde?
“Van hen kunnen we heel stellig zeggen dat ze wat moeten doen aan hun taal. Voor de een is dat woordenschat, voor de ander schrijfvaardigheid, maar ze zitten allemaal onder de ondergrens. En die is al laag; ik vind zelf dat wel meer mensen iets aan hun taal moeten doen. Die groep krijgt een bijspijkercursus. Als ze het daarna nog steeds slecht doen, wat voor een derde geldt, heeft de VU haar best gedaan en moeten ze er verder zelf mee aan de slag.”

Waarom is taalvaardigheid belangrijk?
“Je kunt niet goed studeren zonder dat je precies snapt wat er in de boeken staat of wat je docent zegt. Hoe goed iemand scoort op de taaltoets hangt nauw samen met of iemand het eerste jaar haalt.”

Maar de VU wordt toch steeds Engelser, en veel studiemateriaal is in het Engels, wat doet het Nederlands er dan nog toe?
“De opmars van het Engels is inderdaad waarschijnlijk nog lang niet aan z’n eind. Maar studenten die hier studeren, wonen in een Nederlandse context, en gaan daar straks ook in werken. Het is belangrijk dat je je kunt redden in die taal. Bovendien zijn er nog steeds hele grote studies, bijvoorbeeld aan de rechtenfaculteit, die volledig in het Nederlands gegeven worden. En de VU wil geen rechtenstudenten afleveren die niet zonder taalfouten een pleidooi kunnen schrijven.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.