Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Zaak tegen Kourtit lijkt heksenproces’

De zaak tegen de promovenda van econoom Peter Nijkamp gaat haast lijken op een heksenproces, vindt Kees Schuyt, voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit. De VU verwerpt de aantijging.

In NRC Handelsblad haalt Schuyt afgelopen weekend hard uit naar de VU. Hij begrijpt niet dat de promotie van Karima Kourtit is uitgesteld na een anonieme klacht. “Je kan anonieme klagers niet aansprakelijk stellen indien het valse beschuldigingen blijken te zijn, zoals bij elke andere klachtenregeling.”

Geheim proces

De klacht was bovendien ongegrond, denkt Schuyt. De promotie mag immers doorgaan na herstel van tekortkomingen. Dan kan er volgens Schuyt geen sprake zijn van echt plagiaat of schending van de wetenschappelijke integriteit.

De VU verstrekt veel te weinig informatie over de zaak, vindt hij. “Niemand kan nu iets controleren. Dit is een geheim proces geweest, dat haast gaat lijken op een heksenproces.”

Twee keer berecht voor hetzelfde vergrijp 

Dezelfde anonieme klager zou een tweede klacht hebben ingediend over het proefschrift. Die zou de VU helemaal niet in behandeling moeten nemen, aldus Schuyt, want je mag niet twee keer worden berecht voor hetzelfde vergrijp.

De VU beraadt zich op een reactie. Eén verwijt klopt in elk geval niet, aldus een woordvoerder. De tweede klacht gaat niet over het proefschrift van Kourtit, maar over iets anders.

Wetenschappelijke integriteit 

Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit, waarvan Schuyt voorzitter is, beoordeelt klachten over schendingen van wetenschappelijke integriteit. Klagers kunnen er in beroep gaan, als ze vinden dat een universiteit of onderzoeksinstituut hun zaak niet goed heeft afgehandeld.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.