Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

Wunderkind komt aan de VU studeren

Placebopillen verlichten menstruatiepijn, en hoe meer placebopillen je slikt, hoe pijnlozer het menstrueren wordt. Dat hebben scholieren Nienke Schalij en Naomi Lagerweij van het Vechtstede College in Weesp aangetoond in een experiment. Ze wonnen er de KNAW Onderwijsprijs 2012 mee en één van hen,  Nienke Schalij, begint nu aan een studie geneeskunde aan de VU. 

De KNAW Onderwijsprijs is bedoeld voor de twaalf beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. Met deze jaarlijkse prijs voor de beste profielwerkstukken wil de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs stimuleren en benadrukken.

De leerlingen winnen een studiebeurs ter waarde van 1500 euro, bestemd voor hun eerste collegejaar. Daarnaast is er ook een prijs voor de begeleidende leraren en de scholen.

In het YouTube-filmpje hieronder presenteren Schalij en Lagerweij hun onderzoek. Hun profielwerkstuk daarover heet Power of the mind, The effect of a placebo on primary dysmenorrhoea. Het is hier te lezen (PDF)

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.