Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Wonen op Uilenstede: de tijd van je leven of overleven?

Kleine kamers, vieze keukens en gedeelde douches en toiletten. Klopt dit beeld van wonen op Uilenstede? Sabine Boone ging eens rondkijken, en trof vooral enthousiaste studenten.

Dat Uilenstede de bekendste studentenwijk van Amsterdam en omgeving is, weet vrijwel iedereen. Minder bekend is dat het de grootste campus van Nederland is. Er wonen namelijk bijna drieduizend studenten op Uilenstede en ook dit studiejaar zijn er weer 150 nieuwe studenten aan een kamer gekomen, vertelt Jos Sneek, teamleider verhuur & informatie bij DUWO. Ook kunnen er op Uilenstede bijna 800 buitenlandse studenten een kamer huren, via het Short Stay Housing. Dit houdt in dat kamers gestoffeerd en gemeubileerd worden verhuurd aan uitwisselingsstudenten. De aankomende jaren breidt Uilenstede zich verder uit. Zo werden er in februari al ruim 300 nieuwe studentenwoningen opgeleverd en in 2013 komen daar nog eens 160 woningen bij.

De meeste studenten op Uilenstede huren voor 335 euro per maand een kamer van ruim twaalf vierkante meter, plus eigen douche en toilet en met een gedeelde woonkeuken. Zo ook Marloes Jeurink, die tweeëneenhalf jaar geleden besloot op Uilenstede te gaan wonen. Ze heeft het goed naar haar zin op de campus. Dat ze dicht bij de VU en het centrum van Amsterdam woont, vindt Marloes een groot voordeel. “Het enige nadeel is soms de geluidsoverlast, maar dat is te verwachten in een studentenflat.”

Sport, cultuur en feestjes

Cerisa Krist, die nu drie jaar op Uilenstede woont, vindt het jammer dat niet al haar huisgenoten even gezellig en sociaal zijn. Maar, zegt ze: “Dat valt eigenlijk in het niet als je kijkt naar alle pluspunten van het wonen op Uilenstede.” Zo vindt ze het ontzettend fijn om een eigen badkamer te hebben en is er veel keuze uit verschillende sporten en cursussen binnen cultuurcentrum Griffioen of het sportcentrum. Zelf volgt Cerisa een cursus hiphop en is ze vaak te vinden op de themafeestjes in café Uilenstede. Van karaoke-avonden tot het jaarlijkse Uilenfest (zie openingsfoto), er wordt van alles georganiseerd. Naast café Uilenstede en een sport- en cultuurcentrum, die alle drie studentvriendelijke prijzen hanteren, heeft de studentenwijk verder nog een kleine supermarkt, een snackbar en, niet onhandig voor studenten die vaak op oude wrakken fietsen, een fietsenmaker.  

Maar hoe zit het met dat beeld van vieze keukens en eenheden op Uilenstede? Isabella van der Elsken heeft daar op haar eenheid in ieder geval geen last van. Het is er schoon en netjes, doordat iedereen zich houdt aan een schoonmaakrooster. Isabella woont sinds een paar weken op Uilenstede, maar heeft er haar plek al helemaal gevonden. “Ik kook gezellig samen met mijn huisgenoten en ben met de fiets in no time op de VU.” Natuurlijk zijn er ook eenheden waar wolken stof door de gang dwarrelen en waar door de stapels vieze borden het aanrecht niet meer zichtbaar is.

Vliegtuiglawaai

Als je rondloopt op de campus, valt gelijk iets op. Doordat Uilenstede namelijk direct onder een van de aanvliegroutes van Schiphol ligt, is het lawaai van de laag overvliegende vliegtuigen niet te missen. Je kunt ze bij wijze van spreken bijna aanraken. Marloes en Isabella waren er snel aan gewend, maar Cerisa niet: “Ik moest ontzettend wennen aan het geluid van vliegtuigen die om de vijf minuten voorbij vliegen en sporadisch is het zo erg dat ik er ’s nachts wakker van schrik.”

Ondanks geluidsoverlast van naburige studenten, laagvliegende vliegtuigen en eenheden die niet altijd even schoon zijn, is het prima en gezellig wonen op Uilenstede. Volgens de geïnterviewde bewoners is er niks leukers dan je kamer helemaal naar eigen wensen te kunnen inrichten (hou daarvoor deze site in de gaten: binnenkort voor alle woningtypes een geheel vernieuwde floorplanner op advalvas.vu.nl), te koken met je huisgenoten, in de zomer te chillen en barbecueën op de vele grasveldjes en een sport- en cultuurcentrum te hebben op slechts een paar meter lopen. Mocht je nou net een eenheid treffen waar de animo voor schoonmaken op een laag pitje staat, kun je natuurlijk altijd het positieve voorbeeld geven en een schoonmaakrooster maken waarbij je jezelf boven aan de lijst zet.

Toelatingsexamen

Voor veel kamers op Uilenstede moet je hospiteren: alle kandidaten voor een kamer komen – meestal tegelijk – langs om kennis te maken met de bewoners. Om de beurt vertellen ze wat over zichzelf en beantwoorden vragen. Soms wordt er een kennismakingsspelletje gespeeld. De kandidaat die de beste indruk maakt, krijgt de kamer. De bestuursleden van de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) hebben al vaak een huisgenoot gekozen: lees hier hun tips om een kamer te bemachtigen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.