Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Campus
& Cultuur

‘Wij zijn de poëzie van de VU’

Iedereen is welkom in De Verrekijker. Het is vooral een ontmoetingsplek, vindt student Charley Ranzijn, campusdichter en huisdichter van De Verrekijker. 

Bestaat De Verrekijker nog? Sinds 17 juli staan er geen nieuwe berichten op jullie Facebook. “In de zomer is het altijd stil op de universiteit. Dus bij ons ook. Maar we gaan weer volop aan de slag met het doel elke dag wat te doen. Natuurlijk willen we veel debatten organiseren en sprekers uitnodigen, maar ook spelletjesavonden en films draaien.” 

Jij bent naast je studie ook campusdichter. Komt er poëzie in De Verrekijker? “Wij zíjn de poëzie van de VU. Hier gebeurt alles op een speelse manier. Voor de zomer hebben we al enkele poëzieavonden gehouden. En ik ga er ook een cursus creatief schrijven geven. Als mensen hier zelf iets willen organiseren, graag! Dus hierbij een oproepje aan alle nieuwe dichters die aan de VU zijn komen studeren. Kom je werk voordragen en je krijgt gegarandeerd een warm applaus. Ook andere kunstvormen en uitspattingen van individualisme zijn welkom.” 

Is het nou een café of een debatcentrum? “Vooral een ontmoetingsplek. Hier kom je studenten tegen van allerlei studierichtingen, wat interessante gesprekken oplevert. We willen de discussie over de toekomst van de universiteit stimuleren, maar dat hoeft niet altijd in een starre vorm van een spreker aanhoren of aan tafel vergaderen. Dat kan ook met een biertje aan de bar.
“Voor de zomer was docent sociologie en actievoerder Boris Slijper te gast. Toen kwam ook de rector binnenlopen en hadden we een heel boeiende en gezellige avond. Door onze open opzet verlopen discussies heel anders dan in het formele vergadercircuit.” 

Kwade tongen beweren dat in De Verrekijker vooral activisten van de UvA en krakers komen… “Ons collectief bestaat grotendeels uit VU-studenten en medewerkers. Of je wel of niet studeert, iedereen is welkom, mits je maar respect voor de anderen toont. Maar het klopt dat hier in het begin vaak mensen van de UvA kwamen. We maken allemaal deel uit van de beweging voor De Nieuwe Universiteit. Probleem is dat studenten snel moeten studeren en promoveren. Dat merken we nu na de zomer. Een aantal mensen dat actief was, is weg bij de VU. Dus nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom.” 

De Verrekijker

Een groep studenten kraakte 19 mei een leegstaande ruimte in het Wis- en Natuurkundegebouw om er een academisch café te beginnen. De actie was onderdeel van het brede protest tegen het rendementsdenken. Hier moeten ideeën ontstaan voor De Nieuwe Universiteit. Het VU-bestuur gedoogt De Verrekijker.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.