Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Campus
& Cultuur

Wie betaalt die loonsverhoging eigenlijk?

De vakbonden hebben mooi een loonsverhoging voor elkaar onderhandeld, maar het betekent wel dat de universiteit extra personeelskosten heeft. Wie betaalt die eigenlijk?

De afdelingen krijgen in ieder geval geen hogere personeelslasten, leerden we al uit de begrotingsgesprekken bij Advalvas. De VU dan?

“De VU hoeft de loonsverhoging niet helemaal zelf te betalen”, zegt Trudie van Kampen, voorzitter van de ondernemingsraadcommissie financiële en economische zaken, “een deel wordt gecompenseerd door het ministerie van Onderwijs.”

100 procent

En dat deel is in ieder geval voor de verhoging van dit jaar de volledige 100 procent. Van Kampen: “In het voorjaar horen we hoeveel het ministerie vergoedt voor de loonsverhoging vanaf februari 2019. We verwachten dat ze bekendmaakt dat ze ook die loonsverhoging voor haar rekening neemt. Dat is de afgelopen keren ook zo gegaan. Maar we houden er in de begroting van 2019 wel rekening mee dat het ministerie niet alles vergoedt.”

Extra projecten

Mocht de VU toch zelf moeten bijleggen, dan komt dat uit de zogenaamde risicomarge van het college van bestuur. “Op de VU wordt het geld verdeeld over de faculteiten en diensten en ongeveer een miljoen euro is als risicomarge ingebouwd in de begroting”, legt Van Kampen uit. “Die mag het cvb gewoon aanspreken voor extra projecten.”

Dus ook als de VU zelf de hogere personeelslasten moet betalen, gaat dat niet ten koste van het geld dat naar de faculteiten en diensten gaat. “We gaan daarvoor echt niet bezuinigen”, aldus Van Kampen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.