Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Wat doen die zingende 65-plussers op de VU?

“Dit is het begin, wij gaan door met de strijd”,  scandeert een groep 65-plussers vol overgave in collegezaal KC-07. Het blijken oud-bezetters van de VU, die voor een documentaire naspelen hoe ze in 1972 de VU 100 uur bezet wisten te houden.

Jochum de Graaf (69) is een van die bezetters en de drijvende kracht achter de aanstaande documentaire: “Op 22-02-2022 is het exact 50 jaar geleden dat we de historische bezetting begonnen. Een mooie datum om iets speciaals te doen, zo is eigenlijk het idee van een documentaire ontstaan”, vertelt hij tijdens de opnames.

De historische bezetting, ook wel bekend als de 100-urenbezetting, was een noodgreep van een groep activistische studenten. Ze eisten meer democratie en hadden kritiek op de manier waarop de christelijke doelstelling van de universiteit functioneerde. “De bezetting markeerde een kantelpunt in de geschiedenis van de VU, vanaf toen stonden democratisering en discussie over de doelstelling voorgoed op de agenda”, zegt De Graaf.

Feestelijke bezetting met zang

De documentaire van De Graaf wordt niet de eerste film over de bezetting. De zwart-witfilm Bezet uit 1972 laat zien hoe honderden studenten de VU bezet hielden. “De film is charmant beroerd gemaakt, maar het was voor mij wel een feest der herkenning. Ik kende nog wat oud-bezetters, en toen ik ze over mijn plan voor een nieuwe documentaire vertelde, waren ze meteen enthousiast.”

In de documentaire gaan de bezetters terugblikken op een enerverende periode, onder meer aan de hand van beelden uit Bezet. Ze spelen ook een aantal scènes uit de film na, waaronder een sit-in en het zingen van strijdliederen. “We willen hiermee een beeld schetsen van de sfeer tijdens de bezetting. Die was heel energiek, we vierden feest en zongen veel.”

 

Twintig oud-bezetters staan in collegazaal KC-07, zingend

 

De documentaire, die Dit is het Begin gaat heten, zou oorspronkelijk op 22 februari in première gaan. “Helaas is dat door corona niet mogelijk, maar we laten de 22ste wel een voorproefje zien van de film.” De preview is onderdeel van de opening van de expositie 50 jaar – 100-uren bezetting, die plaatsvindt in debatcentrum 3D aan het campusplein en ook online te volgen is.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.