Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Wat doe je tegen oorlog langs de lijn?

Sporters nemen supporters met zich mee. Maar de rivaliserende groepen strijden soms intenser met elkaar, dan hun helden in de arena. Twee maanden geleden stroomden de berichten binnen over ongeregeldheden rondom de wedstrijd AS Roma – Feyenoord. Reden genoeg om tijdens de Olympiad een VU Newsroom over hooliganisme ‘Strijd Buiten Het Veld Om’ te organiseren.

Oorlog langs de lijn

Tijdens het open debat in de centrale hal zijn Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht aan de VU en voormalig lid van de Raad van Commissarissen van Ajax),  Wesley Meijer (schrijver van het boek Oorlog langs de lijn) en Hans van Kastel (persvoorlichter KNVB) de gasten. “We wilden ook voorzitters van supportersverenigingen uitnodigen om te discussiëren, maar die reageerden niet”, vertelt Hugo Ruiter, coördinator VU On Campus. “Dat is jammer, want deze sprekers hebben vooral een beschouwende kijk op dit onderwerp.”

Grensrechter Nieuwenhuizen

Waar komt hooliganisme vandaan? En wat kan je eraan doen? “Alledrie de gasten hebben daar vanuit de praktijk hun eigen kijk op”, zo legt Roos Lankhorst, redactielid van VU Newsroom, uit. “Meijer heeft dat voor zijn boek – dat hij schreef naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen – onderzocht. Olfers kijkt er vooral als jurist naar, maar had in haar functie bij Ajax vaak te maken met supporters. Van Kastel vertelt vanuit het perspectief van de KNVB en wat de bond tegen dit probleem doet.”

Superfoods

Tijdens de Olympiad zijn er nog drie seminars, die tussen al het sporten door aandacht schenken aan inhoudelijke onderwerpen. De eerste gaat over de mythes rondom de zogeheten superfoods, zoals quinoa en chiazaadjes. Vervolgens komt er een seminar over sport en recht en de verbanden daartussen. Ze sluiten af met het seminar The Business Behind Sports, daarin gaat het over sportsponsoring.
Alle seminars vinden plaats in Agora 1. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.