Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

VUmc’er genomineerd voor UAF-Award

Researchanalist Mohammed Nuru, medewerker Amsterdam UMC/locatie VUmc, is genomineerd voor de UAF-Award, een jaarlijkse prijs voor talentrijke voormalige vluchtelingen.

Nuru is geboren in Eritrea, vluchtte als kind met zijn familie naar Sudan, vanwaar hij later ook weer moest vluchten. Hij studeerde er diagnostisch onderzoek en werkte in een chemisch laboratorium. In Nederland leerde hij eerst de taal, deed vrijwilligerswerk als tolk voor de gemeente Amsterdam en ging na zijn studie biologie en medisch laboratoriumonderzoek aan de hogeschool InHolland aan de slag bij VUmc.

Hij onderzoekt er de immuunrespons van de medicatie voor chronische leukemiepatiënten. Uiteindelijk hoopt hij erop te promoveren. 

Levend bewijs

Nuru is een van de zes oud-studenten met een vluchtelingachtergrond die zijn genomineerd voor de award. “Het vergt veel moed en doorzettingsvermogen om je land te ontvluchten en in een onbekende omgeving opnieuw te beginnen”, weet UAF-directeur Mardjan Seighali uit eigen ervaring. Volgens haar krijgen lang niet alle vluchtelingen de kans om te laten zien waar ze toe in staat zijn. “De genomineerden voor de UAF-Award zijn er het levende bewijs van dat er veel mogelijk is als je wél zo’n kans krijgt.” 

Syrië

Hoewel het UAF mensen uit tientallen landen begeleidt, zijn vier van de zes genomineerden uit Syrië afkomstig. Dat is geen toeval, zegt UAF-woordvoerder Jasper Vink. Sinds 2014 zijn er veel Syrische vluchtelingen naar Nederland gekomen en een relatief groot deel van hen was al hoger opgeleid.

Op de website van het UAF, waar je ook kunt stemmen, stellen de genomineerden zichzelf voor. De uitslag wordt op 4 november bekendgemaakt. De winnaar krijgt een opleidingstraject naar keuze ter waarde van 4.000 euro.

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.