Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU vindt explosieve groei studenten ‘een beetje eng’

De VU scoort hoog in de internationale rankings, trekt steeds meer internationale studenten en dreigt daarom uit haar voegen te barsten.

Het college van bestuur vindt het aantal nieuwe studenten dat naar de VU komt “een beetje eng”. Dat zei rector Jeroen Geurts tijdens een vergadering met de universitaire studentenraad. Er staan op dit moment 32.000 studenten ingeschreven aan de VU, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor 27.000 of 28.000. De voorlopige inschrijvingscijfers voor het nieuwe collegejaar laten een stijging zien van rond de vijf procent. Een groot deel daarvan bestaat uit internationale studenten. “Een bijeffect van Brexit”, volgens Geurts.

De rector vertelde dat de VU het belangrijk vindt dat haar studenten naar de campus komen, omdat ze gelooft in het belang van de persoonlijke ontmoetingen voor de studie. Op een overvolle campus zal er toch toevlucht genomen worden tot een mix van online en on campus-onderwijs. Dat is bij hoorcolleges goed te doen, maar wordt bij werkcolleges ingewikkelder, zei Geurts.

Studenten weigeren

Samenwerkingsverband Universiteiten van Nederland wil dat het aantal internationale studenten wordt teruggebracht, volgens Geurts. “Maar de VU wil dat niet omdat ze hecht aan diversiteit.” Toch zei hij ook dat nationale wetgeving nodig is om de groei van het aantal internationale studenten te stoppen. “We kunnen nu geen studenten weigeren.”

In gesprek met docenten, ondersteunend personeel en de medezeggenschap heeft de VU een aantal oplossingen voor het ruimtetekort geformuleerd, die door Geurts niet nader werden beschreven. Op korte termijn wordt besloten voor welke oplossing wordt gekozen.

Een USR-lid verweet het college niet genoeg te doen voor de afdelingen die nu al onder enorme druk staan, met name Computer Sciences, psychologie en gezondheid en leven. “De werkdruk is onacceptabel, het ruimtegebrek is nijpend”, zei ze. “Docenten overwegen ermee te stoppen en er staat ons een enorme burn-outgolf te wachten.”

Numerus fixus

“Het heeft onze volle aandacht”, verzekerde de rector haar. “We moeten dit voor september, als het nieuwe collegejaar begint, hebben geregeld.” De VU is al gestopt met het promoten van de betreffende opleiding en wil een numerus fixus instellen voor Computer Sciences en Human Health and Life Sciences (psychologie heeft al een numerus fixus).

Het ‘probleem’ is dat de VU hoog aangeschreven staat in de internationale rankings. Een USR-lid, zelf een internationale student, vertelde dat de VU al gauw naar boven komt als internationale studenten een buitenlandse universiteit kiezen. “Amerika en het Verenigd Koninkrijk zijn duur en Amsterdam is een aantrekkelijke stad, dus de VU is voor veel studenten de derde optie.”

De aantrekkingskracht van Amsterdam maakt dat het probleem voor de VU en de UvA nog groter is dan voor de andere Nederlandse universiteiten”, beaamde Geurts. “Het is een pain in our neck”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.