Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU-studenten voeren actie voor Israël-boycot

Een vijftal VU-studenten heeft een actiegroep opgericht die zich inzet voor de Palestijnse zaak: Studenten voor Rechtvaardigheid Palestina (SRP).

“De VU zou Israelische universiteiten moeten boycotten die de bezetting steunen. De universiteit heeft bijvoorbeeld banden met Haifa University en die universiteit geeft beurzen aan Israelische militairen”, legt eerstejaars politicologie Thomas van Beersum uit. Hij is een van de initiatiefnemers van SRP.

Zionisten toelaten

De decaan van de universiteit van Haifa was vorige week nog op de VU, samen met de ambassadeur van Israël. “Zij werden met alle egards ontvangen, terwijl van ons zelfs het verzoek om in de hal te flyeren werd afgewezen door de VU. Van Beersum: “Het argument is dat de VU geen partij wil kiezen, maar dat doen ze juist wel als ze die zionisten wel toelaten en ons niet.”

Naast een zogeheten academische boycot, pleit de actiegroep ook voor een boycot van producten die in de bezette gebieden worden geproduceerd in de VU-kantines en de Spar op de campus. SRP is net begonnen en heeft sinds gisteren een Facebooksite.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.