Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU-studenten krijgen prijs voor zonnelantaarnpaal

Twee bedrijfskundestudenten van de VU hebben met hun Urban Charger de eerste prijs gewonnen op de Summerschool Ondernemerschap, van de Rabobank en het Amsterdam Center for Entrepreneurship. Timothy van Beelen en Maarten de Bruin bedachten een lantaarnpaal op zonne-energie waar je tegelijkertijd ook je telefoon aan kunt opladen.

De jury van de Summerschool vond het idee perfect passen in deze tijd, waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Bovendien zag de jury ook goede commerciële kansen voor de Urban Charger.

Veel zon en telefoons

Van Beelen en De Bruin willen de Urban Charger eerst in Nederland en de rest van Europa op de markt brengen en dan een project opstarten in Oost-Afrika. “We willen de Urban Charger gaan produceren in Kenia, Ethiopië en Oeganda”, vertelt Van Beelen (rechts op de foto). “Om werkgelegenheid te creëren en wat te doen voor de mensen daar, maar ook omdat de Urban Charger er goed past. Er is veel zon en ook heel veel mobiele telefoons en op veel plekken nog geen straatverlichting.”

Eerste op de VU

De VU krijgt binnenkort de allereerste Urban Charger. Dat er al een Street Charger op het campusplein staat is wel een beetje jammer, maar de combinatie met lantaarnpaal is hoe dan ook nieuw.

De prijs voor de twee studenten is twintig consultancy-uren, waarin ze hun ondernemersvragen kunnen voorleggen aan de Rabobank en andere ondernemers.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.