Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 juni 2024

Campus
& Cultuur

VU steunt Amnesty-manifest tegen seksueel geweld

De VU heeft als eerste het Amnesty-manifest tegen seksueel geweld onder studenten ondertekend. De universiteit belooft zich in te spannen voor een veiligere studietijd.

Uit onderzoek van Amnesty Nederland bleek in juni dat verkrachting relatief vaak voorkomt onder studenten. Eén op tien vrouwen en één procent van de mannen wordt tijdens hun studietijd verkracht. Ook werd duidelijk dat de meeste studenten niet weten hoe zij binnen hun instelling hulp kunnen krijgen na seksueel geweld, of een klacht kunnen indienen.

Bescherming

Amnesty heeft alle universiteiten en hogescholen opgeroepen om een manifest te ondertekenen, waarin ze beloven hun studenten meer bescherming te bieden. Het manifest wil bijdragen aan preventie en betere hulp aan slachtoffers.

Het bestuur en de studentenraad van de VU zijn de eersten die hun handtekening hebben gezet. “We vinden het belangrijk dat studenten ons bij problemen weten te vinden”, zei VU-rector Vinod Subramaniam gisteren. “Dat geldt ook voor problemen die zich buiten de muren van de universiteit afspelen.” Hij hoopt op een cultuurverandering.

“Het is fantastisch dat de VU al zo snel heeft besloten om ons manifest te ondertekenen”, zegt directeur Dagmar Oudshoorn van Amnesty International Nederland. Ze hoopt dat andere hogescholen en universiteiten snel zullen volgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.