“De VU spoelt 6,5 miljoen euro door de wc als ze deze reorganisatie doorzet”, zei OR-lid Frans van der Woerd op 4 juni toen de raad vergaderde over het reorganisatieplan voor FALW.
Volgens het plan verdwijnen veertig van de 550 arbeidsplaatsen. Daardoor verliezen 37 medewerkers dit jaar nog hun baan, wat 6,5 miljoen aan wachtgeld kost. Daarvan moet de centrale universiteit 2,6 miljoen betalen. Voor de rest van de kosten draait de faculteit zelf op.
Vijf miljoen opgesoupeerd
De ondernemingsraad heeft adviesbureau Berenschot om een second opinion over het organisatieplan gevraagd. Dat bureau concludeert dat zonder reorganisatie de faculteit in 2016 toch een positief financieel resultaat kan behalen.
Volgens het reorganisatieplan moeten drie afdelingen samen 2,4 miljoen euro structureel bezuinigen om een positief resultaat te halen en de facultaire reserve in 2019 weer terug te brengen op minstens vijf miljoen euro. Maar dan wordt nu eerst de huidige financiële reserve van ook zo’n vijf miljoen opgesoupeerd aan kosten voor de reorganisatie. Zonde van het geld, volgens de raad.
Minder ontslagen
De hoge reorganisatiekosten komen vooral door de haast waarmee het bestuur de plannen wil doorvoeren. De bezuiniging moet namelijk dit jaar nog worden gerealiseerd. Volgens de OR was deze haast ingegeven door het voornemen één Amsterdamse bètafaculteit te vormen, waarbij alle betrokken fusiepartijen een positief saldo moesten hebben.
Maar nu deze fusie voorlopig is afgeblazen, is die haast niet meer geboden. Door meer tijd uit te trekken voor de reorganisatie,hoeven veel minder mensen te worden ontslagen, omdat de doelen dan deels door natuurlijk verloop kunnen worden bereikt.
Teveel mensen boventallig
Overigens vindt de ondernemingsraad dat in het plan teveel mensen boventallig worden verklaard. De betrokken afdelingen hebben nu samen een verlies van 1,4 miljoen euro per jaar, terwijl er voor 3,3 miljoen op personeelslasten wordt bezuinigd, ook omdat er per jaar een miljoen naar de financiële reserve moet.
Bovendien zijn de verliezen voor een groot deel het gevolg van verkeerd begrote onderzoeksprojecten. Bij goed financieel beheer moeten de financiële problemen in de toekomst vanzelf afnemen.
Negatief advies
De ondernemingsraad vindt het ook vreemd dat bij de plannen slechts is gekeken naar drie van de zeven afdelingen. Dit komt doordat volgens het faculteitsbestuur iedere afdeling op korte termijn zelfstandig positieve resultaten moet behalen. Wanneer men naar de faculteit als geheel zou kijken, zouden de cijfers voor de toekomst minder somber zijn.
Niet alle medewerkers van de faculteit bleken blij te zijn met het negatieve advies van de raad. “De problemen bestaan al jaren en er had al veel eerder ingegrepen moeten worden. Het Instituut voor Milieuvraagstukken bijvoorbeeld is technisch gesproken failliet. Die kunnen nooit meer op eigen kracht hun schulden betalen. En daar kun je andere afdelingen niet nog langer voor laten bloeden”, zei hoogleraar aardwetenschappen Han Dolman tijdens de vergadering.
Eerst een beter plan
Ook gezondheidswetenschapper Xander Koolman zei niet blij te zijn met uitstel van de reorganisatie. “Onze opleiding telt zoveel studenten dat de docenten het werk niet meer aankunnen. Als de reorganisatie weer langer gaat duren, kunnen we nog steeds geen nieuwe mensen aanstellen, terwijl dat hard nodig is.”
OR-voorzitter Ottho Heldring probeerde hem gerust te stellen. “We zijn niet tegen veranderingen bij de faculteit, maar dan moet er eerst een beter plan komen.’’
Niet verplicht op zondag te werken
Medewerkers van de bibliotheek mogen niet verplicht worden om op zondagen te werken. Deze voorwaarde stelt de ondernemingsraad bij de reorganisatie van de bibliotheek.
Een van de punten in het reorganisatieplan is het uitbreiden van de openingstijden van de bibliotheek (UBVU). Die moet in principe ook op zon- en feestdagen open zijn en ’s avonds en zaterdags langer dan nu. Daardoor zijn er minder ontslagen nodig.
Twintig nieuwe functies
De ondernemingsraad staat achter de langere openingstijden, maar vindt wel dat medewerkers niet gedwongen moeten worden op onregelmatige tijden te werken. En is er werkelijk behoefte aan veel personeel in de avonduren en de weekenden? Studenten komen dan tenslotte vooral om te studeren en niet om boeken te lenen.
Volgens het plan krijgt de bibliotheek nog maar één balie, naast die in VU medisch centrum. Door de reorganisatie dreigen 56 mensen hun baan kwijt te raken, maar er komen ook ruim twintig nieuwe functies beschikbaar.
Grondig verbouwd
De OR vindt dat de beoogde invoeringsdatum 1 oktober 2014 onhaalbaar is. Eerst moet de bibliotheek grondig worden verbouwd en moeten nieuwe ict-systemen worden geïmplementeerd. Uitstel van de reorganisatie kan ook gedwongen ontslagen voorkomen.
De raad pleit er ook voor de reorganisatie van het team Onderwijsadvisering uit te stellen. De medewerkers van dat team worden volgens het plan verdeeld over de verschillende faculteiten en negen mensen dreigen boventallig te worden verklaard. Volgens de OR kan men deze reorganisatie beter meenemen met de plannen voor het domein Studentondersteuning. Maar de reorganisatie daarvan is opnieuw uitgesteld en er is nog geen plan gepresenteerd.
Bijzondere collectie
Ook over de inkrimping van het Audiovisueel Centrum (AVC) en de overplaatsing daarvan naar Facilitaire Zaken is de raad niet enthousiast. Dat plan is nog te weinig uitgewerkt. Zo is onduidelijk wat met VU-MediaXperience gaat gebeuren. En het is de vraag of AVC het werk wel aankan met het beoogde aantal medewerkers. Zeven mensen bij AVC dreigen hun baan te verliezen.
Tot slot betreurt de raad het verdwijnen van het aankoopbudget voor de bijzondere collectie. Voortaan moeten docenten zelf fondsen werven om een bijzonder boek, afbeelding of landkaart aan te schaffen. Volgens de raad moet het mogelijk zijn ergens op de begroting van de VU de 70.000 euro, die nu jaarlijks voor uitbreiding van de bijzondere collectie beschikbaar is, te vinden.