Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU spaart 19,9 miljoen in 2019

Voor het tweede jaar op rij staat de VU flink in de plus. Voor 2019 gaat het om bijna 20 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag dat vandaag is gepubliceerd. “Doordat we de afgelopen jaren verstandig hebben begroot, hebben we nu een betere uitgangspositie voor corona”, zegt financieel directeur Hanco Gerritse.

19,9 miljoen euro is een flinke meevaller. Waarom heeft de VU zoveel geld overgehouden?
“We begrootten al een positief resultaat, vanwege de investeringen in gebouwen. We lenen meer dan andere universiteiten – daardoor kunnen we bouwen zonder eerst veel te hoeven sparen. Maar een deel van die investeringen betalen we wel zelf. Daarvoor hebben we een positief resultaat nodig.”

Maar het resultaat is 7,3 miljoen euro hoger dan begroot.
“Inderdaad. Deels komt dat door de sectorgelden: extra geld voor onderzoek dat de bèta- en rechtenfaculteit van het Rijk hebben gekregen. Daar kregen we pas in september duidelijkheid over en je gaat eerder nog geen mensen aannemen. Dus dat geld is niet allemaal benut en we gaan dat nog wel uitgeven. Ook kregen we vanwege de groei van het aantal studenten in september meer geld van het Rijk en meer collegegelden.”

Het eigen vermogen van de VU groeit nu nog meer, terwijl de politiek al vindt dat universiteiten te veel sparen.
“In de Tweede Kamer is een voorstel in voorbereiding over een maximaal eigen vermogen voor universiteiten. De VU zit daar behoorlijk onder. En we lenen bij om meer te kunnen doen. De VU wordt niet ervaren als een universiteit die haar geld oppot.”

Konden er niet snel nog wat meer docenten aangenomen worden om de werkdruk te verlagen?
“Alleen als we van tevoren de zekerheid hadden gehad dat we die 7,3 miljoen euro extra zouden krijgen. Nu hebben we meer ruimte in de begroting voor 2020. Overigens was een deel van dat extra positieve resultaat al voorzien en hebben we eind vorig jaar het geld dat de faculteiten krijgen in de begroting van 2020 al verruimd met 5,7 miljoen euro.”

‘De VU wordt niet ervaren als een universiteit die haar geld oppot’

Behalve meevallers waren er ook wel een paar grotere kostenposten dan begroot. IT heeft bijvoorbeeld veel meer extern ingehuurd en de faculteiten hadden ook een negatief resultaat. Hoe zit dat?
“Bij IT zijn veel vacatures waarvoor het lastig is om mensen te werven. En cybersecurity en de AVG hebben meer energie gekost dan verwacht. Verder zijn bij de faculteiten en diensten de personeelslasten harder gestegen dan verwacht. Dat komt vooral doordat de pensioenpremies zijn verhoogd en dat hebben we niet volledig gecompenseerd gekregen. En door de wet Arbeidsmarkt in balans krijgen nu ook mensen met een kort tijdelijk contract een compensatie als dat niet verlengd wordt.”

Nu met de coronacrisis is het zeker wel handig om wat extra geld achter de hand te hebben?
“Als het beleid de afgelopen jaren niet zo prudent was geweest, hadden we echt een probleem gekregen met de financiën op de korte en lange termijn. Nu hoeven we geen draconische maatregelen te nemen. We zullen voor 2020 niet op het begrote positieve resultaat uitkomen, maar we kunnen ons blijven richten op het hoog houden van de onderwijskwaliteit en de voortgang van het onderzoek.”

Meer groei

Behalve de reserves van de VU, de studentenaantallen en de pensioenpremies groeide er meer in 2019. In de onderstaande grafiek staan een aantal flinke stijgers.

jaarverslag-2019-groei3

Het VU-jaarverslag 2019 is online in te zien.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.