Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

VU scoort goed in nieuwe Keuzegids, maar hoe actueel is die eigenlijk?

Grote verschuivingen zijn niet te bespeuren in de nieuwe Keuzegids Universiteiten. Op grond van voornamelijk oude scores krijgt Wageningen nog steeds de hoogste waardering. Ook de VU eindigt weer hoog, als tweede van de brede, klassieke universiteiten.

Dit voorjaar ging de Nationale Studenten Enquête (NSE) niet door vanwege de coronacrisis. Dat heeft gevolgen voor de Keuzegids Universiteiten, die voor zijn vandaag verschenen nieuwe editie oude studentenoordelen moest gebruiken.

Ranglijst Keuzegids
Universiteiten 2021

Brede, klassieke universiteiten

Nijmegen RU (63,5)
Amsterdam VU (61,5)
Utrecht UU (60,5)
Groningen RUG (59)
Leiden/Den Haag UL (59)
Amsterdam UvA (53)

Overige universiteiten

Wageningen WUR (73)
Enschede UT (68,5)
Open Universiteit (67)
Maastricht UM (64,5)
Tilburg TiU (63,5)
Delft TUD (59)
Eindhoven TU/e (59)
Rotterdam EUR (53,5)

Net onder de Nijmeegse Radboud Universiteit staat de VU op de tweede plek op de lijst van de brede, klassieke universiteiten. Zes VU-opleidingen behoren volgens de Keuzegids tot de beste van Nederland: Aardwetenschappen, Biologie, Econometrie en Operationele Research, Geneeskunde, Geschiedenis en Literatuur en Samenleving. De bacheloropleiding Geschiedenis krijgt dit jaar voor het eerst het kwaliteitszegel ’topopleiding’.

Achterhaald

Maar wat zeggen die oude oordelen nog, nu alle universiteiten bliksemsnel de omslag moesten maken naar goeddeels online onderwijs? De opleidingen zien er totaal anders uit dan voorheen.

Zelfs de vernieuwde cijfers over het studiesucces (hoe snel behalen studenten hun diploma?) zijn misschien al achterhaald. Het is nog afwachten wat voor gevolgen de coronacrisis op de doorstroom en het afstuderen van studenten heeft.

Wel heeft de redactie, gezien de coronacrisis, gekeken welke opleidingen de meeste ‘zekerheid’ bieden. Er is een top vijf van opleidingen met hoog studiesucces en goede perspectieven op de arbeidsmarkt – al zou daar door corona ook het nodige in kunnen veranderen. Tandheelkunde en international business staan op één en twee. Er is ook een top vijf van slechtste scores. Kunstgeschiedenis, archeologie en filosofie staan erin, maar opvallend genoeg ook politicologie en internationaal & Europees recht.

Wageningen

Maar de arbeidsmarkt weegt niet mee in de ranglijstjes. De twee universiteitenrankings (klassieke universiteiten en overige universiteiten) blijven grosso modo gelijk. Wageningen leidt overall en van de brede universiteiten scoort Nijmegen het hoogst. En net als vorig jaar eindigen de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam onderaan. Voor wat het waard is.

Overigens zijn de oordelen van kwaliteitskeurmeester NVAO uit de gids verdwenen. Sinds 1 januari deelt die alleen nog voldoendes en onvoldoendes uit. De opleidingsoordelen ‘goed’ en ‘excellent’ zijn vervallen, tot verdriet van onder anderen de toenmalige Keuzegidsredactie, want de NVAO-oordelen bieden nu geen onderscheid meer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.