Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

VU-rector: ‘Studenten moeten niet kritiekloos achter de media aanlopen’

De studenten van de vier door accreditatieorganisatie NVAO afgekeurde VU-opleidingen hadden actiever moeten worden benaderd, geeft rector magnificus Frank van der Duyn Schouten toe. “We vinden het vervelend dat dat niet goed is gebeurd. We trekken daar lessen uit.”

Maar de rector is het niet eens met de uitspraak dat medewerkers en studenten pas op de hoogte worden gesteld nadat de media erover berichten. “In het geval van de accreditatie is het niet goed gegaan, maar we proberen hen zo zorgvuldig mogelijk op de hoogte te houden van alles wat er speelt.”

Meer informatie

Van der Duyn Schouten reageert daarmee op de klacht van studentenbond SRVU en de universitaire studentenraad dat de VU slecht communiceert. “Inmiddels zijn de studenten tijdens hoorcolleges geïnformeerd, hebben beide decanen hun studenten en medewerkers een mail gestuurd met meer informatie, staat er op VUnet voor medewerkers en studenten een bericht en staat de informatie op de websites van de letterenfaculteit en de faculteit der godgeleerdheid”, aldus de rector. 

Ook communiceert de VU op de sociale media over de vier opleidingen, die nu een hersteltraject afleggen. Aan het einde van dat traject, in 2016, worden de opleidingen nog een keer gekeurd door de NVAO.

Niet aangesproken

Maar over de boeteregeling voor studenten die te laat zijn met hun inschrijving voor tentamens, heeft de VU wel degelijk goed gecommuniceerd, zegt de rector. “Daar voel ik me niet aangesproken door de kritiek. De Universitaire StudentenRaad zat nota bene met twee vertegenwoordigers in de werkgroep waarvan ze nu zeggen van het bestaan niet te hebben geweten. Het commentaar van SRVU-voorzitter Ayesha Sitaram komt daardoor op mij toch wat slordig over.”

Daarbij zijn studenten volgens de rector al begin mei via VUnet geïnformeerd over de tentameninschrijvingen.

Zelf kritisch blijven

“Ik neem de opmerkingen van de SRVU en de medezeggenschap serieus, maar wil daarbij nog wel één kanttekening maken”, aldus de rector. “Studenten moeten ook zelf kritisch na blijven denken en niet kritiekloos achter de drums van de media aanlopen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.