Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

Boris van der Lugt

VU Pride stelt ambassadeurs op de campus aan

Zeker 6.000 VU-studenten horen tot LHBTQIA+familie. Voor hen heeft VU Pride vier ambassadeurs aangesteld. ‘Zij zijn onze voelsprieten op de campus.’

Deze week is het Diversity Week, de week van de diversiteit en seksuele- en genderdiversiteit. VU Pride, het netwerk voor en door LHBTQIA+-studenten en -medewerkers van de VU, presenteert daarin enkele Pride-ambassadeurs die ze onlangs heeft aangesteld.

“De ambassadeurs zijn onze voelsprieten en oren op de campus, ze leggen een link met de VU-gemeenschap”, zegt Boris van der Lugt, student-assistent van VU Pride en coördinator van de Pride-ambassadeurs. “We merken dat niet heel veel mensen ons kennen en hopen via de ambassadeurs zichtbaarder te worden en beter te weten te komen wat er speelt binnen de VU-gemeenschap.”

Van der Lugt redeneert dat rond de twintig procent van de mensheid tot de “LHBTQIA+-familie” hoort. Dus er zouden aan de VU, met iets minder dan 30.000 studenten, zo’n 6.000 studenten moeten zijn voor wie VU Pride iets zou kunnen betekenen. “Maar onze nieuwsbrief wordt aan 340 mensen verstuurd, dat zouden er meer moeten zijn”, aldus Van der Lugt. “We zullen de 6.000 wel niet gaan halen, maar een paar duizend abonnees zou fantastisch zijn.”

Seks en pizza

Wat de ambassadeurs precies gaan doen, moet nog helemaal uitgewerkt worden. Maar Van der Lugt denkt aan activiteiten op de verschillende faculteiten, een rondgang langs de verenigingen en presentaties. “Een van de ambassadeurs, Elena McDonnell, is bezig met een survey aan haar faculteit Geneeskunde om te zien waar mensen tegenaanlopen. In november zullen we onze plannen met de ambassadeurs presenteren. Het ligt ook aan de afzonderlijke ambassadeurs zelf, ieder heeft zijn eigen ideeën en benadering.”

Aanstaande donderdag 7 oktober organiseert VU Pride een zogeheten Town Hall-bijeenkomst op het campusplein. “We staan daar dan met pizza en studenten en medewerkers kunnen dan met hun ervaringen en vragen over seksuele- en genderdiversiteit bij ons en elkaar terecht.” Docenten kunnen er een folder met adviezen voor diversiteitsvriendelijk onderwijs halen. “We presenteren er ook onze ambassadeurs”, aldus Van der Lugt. “’s Avonds is er een One Proud City-evenement in Club NYX, daar luiden we samen met HvA Pride, Inholland Pride, UvA Pride, studentenvereniging A.S.V.Gay en Student Pride het nieuwe academische jaar in. In een paneldebat spreken we over wat we precies hopen te bereiken.”

Veel bereikt

De VU wordt vaak aangehaald als voorloper op LHBTQIA+-gebied. “Zonder onszelf op de borst te kloppen, we hebben veel bereikt. Of de VU-campus een veilige omgeving is voor LHBTQIA-plussers? Het kan slechter en het kan beter. We horen nog steeds dat er tijdens colleges op een niet zo fijne manier over LHBTQIA+ gesproken wordt, door docenten en studenten. Vaak omdat mensen dingen gewoon niet weten.”

Ad Valvas zal de komende dagen ieder van de Pride-ambassadeurs op deze plek interviewen. Voor meer informatie over de Diversity Week en over VU-Pride zie deze pagina.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.