Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU nu een van duurzaamste universiteiten

De VU is de vierde duurzaamste hogere onderwijsinstelling van Nederland. Dat werd vorige week bij de uitreiking van de SustainaBul door de ‘Studenten voor Morgen’ bekendgemaakt. De VU stijgt daarmee drie plaatsen, want vorig jaar stond ze op de zevende plaats.

Wageningen Universiteit staat voor de vijfde keer achtereen op de eerste plaats. In het hbo komt Avans Hogeschool ditmaal als beste uit de bus.

De VU heeft een lange weg afgelegd sinds 2013, toen ze uit de bus kwam als minst duurzame universiteit van het land. “De VU heeft het afgelopen jaar een duurzaamheidscursus voor honours-studenten en een minor duurzaamheid opgenomen in haar curriculum, dat heeft veel punten opgeleverd”, zegt Neele van den Bongardt, manager van de Green Office. “De komende tijd wordt hopelijk iedereen aan de VU duurzaam opgeleid en stijgen we nog meer.”

Vragenlijst

Voor de jaarlijkse SustainaBul rangschikken de ‘Studenten voor Morgen’ universiteiten en hogescholen op volgorde van duurzaamheid. Ze sturen de instellingen een vragenlijst en geven punten op grond van de antwoorden en bewijsstukken.

Wageningen Universiteit wordt gevolgd door de TU Eindhoven. De Universiteit Leiden staat op de derde plaats.

De hoogst genoteerde hogeschool is Avans op de zevende plaats. In eerdere jaren liep de Hogeschool Utrecht voorop, maar nu niet meer. Ook de ‘groene’ hogeschool Van Hall Larenstein passeert de Utrechters en de Hanzehogeschool Groningen komt met hen op gelijke hoogte.

Vegetarisch eten

De vragen van de studenten gaan onder meer over onderwijs en onderzoek: is het thema duurzaamheid in het lesprogramma verweven en doen medewerkers onderzoek naar bijvoorbeeld milieuvriendelijke technieken?

Maar ook de bedrijfsvoering komt aan bod en dan blijkt duurzaamheid een breed begrip. Niet alleen vegetarisch eten in de kantine weegt mee, maar bijvoorbeeld ook het ‘duurzame’ personeelsbeleid: is er aandacht voor seksegelijkheid, diversiteit, gezondheid en geluk?

Voor het eerst is er ook een award uitgereikt voor het ‘meest iconische project’. Die prijs gaat naar de TU Eindhoven. Bij het renoveren van het hoofdgebouw werden zoveel mogelijk materialen hergebruikt en is het gebouw zo energiezuinig mogelijk gemaakt.

Profileringsthema

Volgens het persbericht is bij alle deelnemende instellingen een “duidelijke toename” in duurzaamheid merkbaar. Er deden elf universiteiten en negen hogescholen aan de ranglijst mee.

Komend collegejaar zal duurzaamheid het profileringsthema van de VU zijn. Van den Bongardt hoopt dan veel slagen te kunnen slaan op dat gebied. “Dit jaar was het thema gezondheid, daar was niet echt veel van te merken. Hopelijk zal dat met duurzaamheid anders zijn.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.