Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

VU moest van integriteitsorgaan anonieme klachten behandelen

Het is juist het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) die de VU in 2010 heeft geadviseerd om in het reglement voor de wetenschappelijke integriteit ook rekening te houden met anonieme klachten.

Dat zegt de VU in reactie op een NRC-interview met de voorzitter van het LOWI, Kees Schuyt. Schuyt zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de VU het werk van econoom Karima Kourtit onderzoekt op basis van een tweetal anonieme klachten.

Heldere richtlijnen

De VU staat voor een probleem waar iedereen in Nederland blijkbaar anders over denkt, aldus het college van bestuur. Daarom zou de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) er volgens haar ‘goed aan doen meer helderheid te verschaffen op thema’s die inmiddels in discussie zijn gekomen, zoals anoniem klagen en de bescherming van beklaagde.’

Ook heeft de VU de KNAW gevraagd om heldere, ondubbelzinnige richtlijnen ten aanzien van zelfcitatie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.