Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU-medewerker kandidaat voor FNV-bestuur

De secretaris van de ondernemingsraad Kitty  Jong is verkiesbaar voor het sectorbestuur van de vakbond FNV Overheid. De verkiezingen zijn van 5 tot en met 15 februari. Alle leden van voorheen de Abvakabo kunnen stemmen.

De verkiezingen voor het bestuur zijn nodig omdat de vakbond FNV is gereorganiseerd. Het personeel van de universiteiten valt voortaan onder de sector FNV Overheid. Binnen het 15 mensen tellende bestuur zijn twee zetels gereserveerd voor onderwijs en onderzoek. Daarvoor mogen vakbondsleden stemmen die werken bij universiteiten, hogescholen, middelbaar, voortgezet en primair onderwijs en bij onderzoeksinstituten.

Kitty Jong voert campagne voor een van deze twee zetels samen met twee oud-VU-gedienden, die ook kandidaat staan. Dat zijn historicus Matthias van Rossum, aan de VU gepromoveerd en nu werkzaam bij de Universiteit Leiden en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, en Arwen Scholten, VU-alumna en nu docent Engels in het voortgezet speciaal onderwijs.

Vakbond zichtbaarder maken

“Ik wil me natuurlijk inzetten voor de belangen van de werknemers, maar ook helpen de vakbond te vernieuwen”, licht  Jong haar kandidatuur toe. “De vakbond is nog te traditioneel en vooral gericht op de arbeidsvoorwaarden van het vaste personeel. In mijn ogen moet de vakbond zich ook bezig houden met achterliggende vragen over ontwikkelingen op de universiteiten en elders. Bijvoorbeeld een standpunt innemen over een gekozen rector en zich inzetten voor versterking van de medezeggenschap. En wat mij betreft ook de discussie aangaan over maatschappelijke en politieke kwesties. We zijn er niet alleen voor cao-onderhandelingen.”

Jong wil de vakbond ook zichtbaarder en actiever maken op de universiteit zelf. “We moeten  niet alleen het gesprek voeren met onze achterban, maar ook met studenten. Daar kunnen we een hoop van leren. En we hebben natuurlijk steeds meer te maken met mensen die geen vast arbeidscontract hebben. Ook daar horen we ons voor in te zetten net als voor mensen die uit het buitenland komen om hier een paar jaar te werken.”

Kitty Jong zit ook voor de PvdA in de gemeenteraad van Weesp. Toen ze daarvoor kandidaat was een jaar geleden sprak Advalvas met haar. Lees hier het interview. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.