Aghanistan is een land in oorlog. Dat zegt de VN, dat zegt Amnesty International. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor Nederlanders een negatief reisadvies uit. Maar Afghaanse vluchtelingen worden door Nederland wél gewoon teruggestuurd. VU-medewerker Bart Molekamp maakt zich er erg kwaad om. “Dit voelt erg oneerlijk aan.”
Dodelijke aanslagen zijn aan de orde van de dag in Afghanistan. Onlangs nog werden er mensen gegijzeld en gedood in een hotel in Kabul en was er een dodelijke aanslag op een kantoor van de hulporganisatie Save the Children in Jalalabad. Toch wordt een Afghaans gezin, waarmee Molekamp bevriend is geraakt, door de overheid met uitzetting bedreigd.
Streng selecteren
Molekamp, die zich het lot van de familie erg aantrekt, kan er niet over uit. “Ik begrijp dat de overheid streng moet selecteren, en dat niet iedereen hier maar onderdak en eten kan krijgen, maar ik moet toch zeggen dat ik vraagtekens heb bij die procedure”, zegt hij.
Zo was de advocaat, die aan de familie was toegewezen, niet deskundig in asielrecht. Bovendien had hij de familie maar één keer gezien. “De Immigratie Naturalisatie Dienst heeft natuurlijk wel advocaten die het asielrecht door en door kennen. Als ze één oneffenheid zien, maakt zo’n familie weinig kans”, aldus Molekamp.
Hij kwam met de familie in contact toen hij als vrijwilliger activiteiten voor vluchtelingenkinderen organiseerde in Amstelveen, waar een halfjaar lang vluchtelingen zijn opgevangen in een leeg pand naast de studentenwijk Uilenstede. Ook toen ze daar wegmoesten, bleef hij met ze in contact. Molekamp besteedt veel van zijn vrije tijd aan het helpen van vluchtelingen. In de voormalige Bijlmerbajes helpt hij ze nu met digitale ondersteuning en geeft hij een huiswerkbegeleidingsklas.
Mensen helpen
“Ik vind dat wij in Nederland, waar we al zo lang in vrede leven, toch een behoorlijk luizenleventje hebben, mensen die het minder hebben altijd moeten helpen”, zegt hij.
Een interview met Molekamp, over vluchtelingen en zijn inspanningen voor de uitgeprocedeerde Afghaanse familie staat in de nieuwe Advalvas.