Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 juni 2024

Campus
& Cultuur

VU en VU-gemeenschap moeten internationale studenten helpen Nederlands te leren

De universitaire studentenraad (usr) wil dat de VU het internationale studenten makkelijker maakt om Nederlands te leren, bijvoorbeeld door een gratis cursus aan te bieden. Dat was de uitkomst van een korte discussie erover tijdens een usr-vergadering, eerder vandaag.

Nederlandse studenten zouden volgens sommige usr-leden ook wat hulpvaardiger kunnen zijn. “Als een internationale student zijn Nederlands wil oefenen met jou, laat die dan”, aldus een usr-lid. “Veel Nederlandse studenten denken dat ze iemand helpen door Engels te gaan praten, maar dat is niet altijd zo.”

Een ander usr-lid, afkomstig uit Duitsland, heeft Nederlands geleerd en vertelde dat hij zich daarom niet langer een gast voelt, die niet echt deel uitmaakt van de Nederlandse gemeenschap, wat aan hem had geknaagd. “Je zit dan gevangen in een internationale bubbel, zonder contact met de buitenwereld,” Er was ook iemand die zei dat menig internationale student had opgemerkt geen Nederlands te willen leren, “omdat die taal te lelijk is.”

Dutch divide

Een Engelstalig usr-lid sprak van de “Dutch Divide” op de VU-campus. Nederlanders en internationalen blijven daardoor gescheiden van elkaar. Niet iedereen in de usr ziet het probleem. “Mijn studie is voor het grootste deel Engelstalig, met een grote groep Spaanse studenten die geen grote behoefte voelt te integreren. Ik zie daar ook niet per se de noodzaak van. Zo erg is het niet.”

Maar er zijn internationale studenten die wel willen integreren, en voor hen zou het makkelijk moeten worden gemaakt Nederlands te leren. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zou hebben gezegd dat hij vond dat internationale studenten bij het behalen van hun Nederlandse diploma in elk geval een kop koffie in het Nederlands zouden moeten kunnen bestellen, maar het Duitse usr-lid vond de lat daarmee heel erg laag gelegd. “Als je na drie jaar studeren in Nederland alleen een kop koffie kunt bestellen, dat is een beetje sneu.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.