Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Vrouwen winnen bijna alle prijzen

Vijf van de zes prijzen die gisteren werden uitgereikt op het VU-nieuwjaarsgala zijn door vrouwen binnengehaald.

Het gala werd dit jaar voor het eerst gehouden. Voorheen werden de meeste onderwijsprijzen uitgereikt tijdens de opening van het academische jaar en de diesviering.

De hoofdprijs van zevenduizend euro ging naar Ellen Bal. De directeur van de opleiding antropologie werd uitgeroepen tot VU-docent van het jaar 2018. De docent-talentprijs ging naar tandheelkunde docent Beatriz Gimenez Gonzalez.

Studentenprijzen

Student van het jaar werd Joyce Sombroek die geneeskunde doet, maar vooral bekend werd als keepster van het Nederlandse hockeyteam. Daarnaast zet ze zich in voor zieke en gehandicapte kinderen, onder meer door het geven van sportclinics.

De beste bachelorthese werd geschreven door student science, business & innovation Birgit Henrich met aanbevelingen voor bedrijven die willen starten in de luchtvaartsector. De prijs voor de masterthese was voor student accounting and control Inken Kröger met de titel The triangel of life, family and career in the big four.

Studentinitiatief

Masterstudent business administration Zakaria Laaraj kreeg als enige man een onderscheiding. Hij won de nieuw ingestelde studentinitiatiefprijs voor het project StudeerSamen waarbij studenten een community kunnen vormen om elkaar te ondersteunen. Omdat hijzelf niet aanwezig was, nam de voorzitter van de universitaire studentenraad Päivi Reckman de prijs in ontvangst.

De prijs, ingesteld door de universitaire studentenraad, is bedoeld om projecten te stimuleren die de VU-campus verlevendigen of verbeteren. Het publiek kon stemmen op drie genomineerde projecten. Eén project wilde plastic inzamelen op de campus, een ander wilde maandelijkse bijeenkomsten organiseren voor studenten die op een of andere manier literair schrijven.

Genomineerden

Vijf van de zes prijzen gingen dus naar vrouwen. Niet zo vreemd, want voor alle prijzen bij elkaar waren er veertien vrouwen genomineerd en zeven mannen. Voor de bachelorthese zelfs alleen maar vijf vrouwen.

Al met al was de bijeenkomst in het auditorium een geslaagd feestje met wat kleine schoonheidsfoutjes. Zo spraken verschillende genomineerden Engels, maar galapresentator Ernest van der Kwast bleef toch grotendeels in het Nederlands praten en vergat in een enkel geval zelfs de naam van de genomineerde te noemen. Daarnaast kwamen de meeste verliezers er bekaaid af, hoewel er volgens de rector alleen maar winnaars waren want “alle genomineerden zijn kanjers tenslotte”. Soms mochten ze niet eens op het podium komen. En voor een bescheiden dankpraatje was nauwelijks tijd. Des te meer viel er bij te praten op de borrel.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.