Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juni 2024

Campus
& Cultuur

Vrije Schrijvers dingen naar Vlaamse literatuurprijs

Gaat het hem vanavond wéér lukken? Vorig jaar won Joost de Vries met zijn roman De republiek de Gouden Boekenuil. Twee weken geleden nam hij als Vrije Schrijver afscheid van de VU met de Abraham Kuyper Lezing. Dit jaar staat De Vries met zijn essaybundel Vechtmemoires op de shortlist van de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen die jaarlijks wordt uitgereikt. De winnaar krijgt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De genomineerden ontvangen elk 1.000 euro. De Gouden Boekenuil wil eigentijdse Nederlandstalige literatuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Geduchte concurrent: Niña Weijers

Tegen wie moet De Vries het opnemen? Allereerst tegen zijn opvolger aan de VU: Niña Weijers. Haar debuutroman De consequenties won vorig jaar al de Anton Wachterprijs. Dit jaar staat deze titel ook op de shortlist van de Gouden Boekenuil én de Libris Literatuurprijs. Spannend voor haar, op 11 mei hoort zij in het Amstel Hotel of zij 50.000 euro rijker wordt.

Uitreiking live

De andere genomineerden voor de Gouden Boekenuil 2015 zijn: Jeroen Brouwers (Het hout), Mark Schaevers (Orgelman) en Rob van Essen (Hier wonen ook mensen).  Maak de uitreiking vanavond om 20 uur mee via de livestreaming op cobra.be of op tv: Canvas+. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.