Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 januari 2025

Campus
& Cultuur

‘Verwarring en onzekerheid’ bij drie noodlijdende faculteiten

De medezeggenschap van drie noodlijdende faculteiten heeft er geen vertrouwen in dat de VU zoekt naar een duurzame oplossing die recht doet aan de wensen op de werkvloer, schrijft ze in een brief aan de rector. 

De medezeggenschapsraden van de faculteiten Religie & Theologie, Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen hebben grote zorgen over de verkenning van de toekomst van de drie faculteiten. Dat schrijven de onderdeelcommissies en de studentenraden van de betrokken faculteiten in een brief aan de rector van de VU, Jeroen Geurts. 

De faculteiten hebben het alle drie financieel moeilijk. Religie & Theologie is zelfs ten dode opgeschreven als er niks verandert, zei rector Geurts eerder tegen de ondernemingsraad. Om die reden zijn twee verkenners nu bezig te bepalen op welke wijze het tij het best kan worden gekeerd. 

Alle mogelijkheden open

Fusie van de drie faculteiten is een mogelijke oplossing, om de bestuurbaarheid en efficiëntie te vergroten, maar er wordt ook gedacht aan het onderbrengen van disciplines in zogenaamde research schools en aan samenwerking met andere faculteiten dan de drie genoemde. Alle mogelijkheden staan open, beloofde Geurts, behalve dat de faculteiten hun identiteit verliezen. 

Voor dat laatste zijn medewerkers van Religie & Theologie beducht. Ze vrezen dat hun kleine faculteit (300 studenten in totaal) zal worden opgeslokt door een grotere, zoals aan andere universiteiten is gebeurd. 

Kritische opmerkingen omgebogen

Maar de ondernemingsraad maakt nu al maanden ruzie met het college van bestuur omdat in de opdracht aan de verkenners  voormalig lid van de Raad van Toezicht van de VU Aafke Hulk en voormalig directeur Student- en Onderwijszaken Erna Klein Ikkink  staat dat ‘handhaven van de huidige situatie met drie afzonderlijke faculteiten geen gewenste uitkomst is’. 

Daarmee breekt het CvB zijn belofte dat alle mogelijkheden openstaan, vindt het OR. OR-lid Aalt Smienk, als ODC-voorzitter van Sociale Wetenschappen tevens medeondertekenaar van de brief, had al gezegd dat de formulering van de opdracht ‘kwaad bloed’ zette op de werkvloeren van de betrokken faculteiten. Er werden dingen over gezegd die hij niet wenste te herhalen. 

Maar de rector vindt dat er niks mis is met de opdracht aan de verkenners, omdat erin staat dat de VU geen scenario’s overweegt waar de situatie van zou verslechteren. Een zogenaamde nuloptie is volgens hem evenwel niet gewenst, “anders waren we niet aan de verkenning begonnen”, zei hij eind januari tegen de OR.  

Smienk antwoordde toen dat de ODC’s het gevoel hebben dat alle kritische opmerkingen van medewerkers door de verkenners worden omgebogen naar één mogelijke uitkomst, namelijk een fusie. De rector zei dat te betreuren en beloofde dat “terug te koppelen” naar de verkenners.  

Verwarring en onzekerheid 

Maar daarmee zijn de ODC’s en ook de studentenraden niet gerustgesteld, blijkt nu. “De definitieve formulering van de opdracht voor de verkenners, de gesprekken die wij met de verkenners gehad hebben en de berichten over de verschillende scenario’s hebben verwarring en onzekerheid gezaaid”, staat in de brief. Een brief van de rector aan de faculteiten heeft die zorgen “geenszins kunnen wegnemen”, aldus de briefschrijvers. Ze willen weten wat de rector gaat doen om het vertrouwen te herstellen. 

Ze wijzen op het feit dat draagvlak belangrijk is voor veranderingen in organisaties, en dat dit wetenschappelijk is aangetoond. Daarom moet de VU volgens hen zorgen voor bredere betrokkenheid van de werknemers. “Hun inzichten en standpunten zijn van onschatbare waarde voor het vinden van een duurzame oplossing die voor alle partijen gunstig is.” De verkenners presenteren in april hun bevindingen.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.