Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Verrekijker en VU wachten op elkaar

In De Verrekijker is het rustig. Iemand staat bananenpannenkoeken te bakken. Twee personen zitten te praten op een bank en twee zitten verderop achter een laptop.

“Er moet hier nu altijd iemand zijn, anders kan de VU in theorie de boel ontruimen”, zegt woordvoerder Charlie Ranzijn. Hij heeft weer in De Verrekijker geslapen vannacht. “Het is een vreemde situatie. Opeens worden we neergezet als ‘krakers’, terwijl we nog steeds dezelfde groep zijn, van vooral internationale studenten die zich hier thuis voelt en voor wie academische vrijheid een groot goed is. We hadden goed contact met de VU en nu moeten we in de media lezen wat de VU met ons van plan is.”

Geen ME

De eerste harde woorden, dat De Verrekijker moet sluiten vanwege een geheime bijeenkomst met een controversiële Palestijnse spreker dinsdagavond, zijn inmiddels gevolgd door ‘we gaan niet met de ME voor de deur staan’. Haast heeft de VU niet met de ontruiming en de mensen van De Verrekijker weigeren vooralsnog weg te gaan. Dat kan dus nog wel even duren.

Volgens Ranzijn hebben ze gisteren hun contactpersonen aan de VU uitgenodigd om over de situatie te praten, maar er is niemand gekomen. “Kom hier uitleggen waarom nu per se het vertrouwen is geschaad. Kom praten.”

Met veiligheid gespeeld

“Ze kunnen ook naar ons toekomen”, reageert VU-woordvoerder Wessel Agterhof. “Ze hebben ons in het gesprek dat we eerder met ze hadden op geen enkele manier kunnen overtuigen dat ze niet nog eens een geheime bijeenkomst zullen houden. Het gaat ons niet eens om de spreker, maar om dat De Verrekijker met de veiligheid van studenten en medewerkers heeft gespeeld en ook niet voelt hoe erg dat is. Daarom hebben we het besluit genomen dat De Verrekijker dicht moet. En dat besluit staat vast.”

Wachtend op wie de volgende stap gaat zetten, kun je altijd nog een bananenpannenkoek nemen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.