Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Verplichte Bijbelteksten doen geen recht aan de diverse VU-populatie’

Een groep promovendi bij Life Sciences wil opnieuw discussie over de verplichte Bijbelteksten bij promoties, het votum en de doxologie. Twee promovendi leggen uit waarom ze een petitie zijn gestart. 

De link naar jullie petitie is niet makkelijk te bereiken. Je moet ingelogd zijn met je VU-account.
Ruud Rijkers: “Dat hebben we expres gedaan omdat we dit echt binnen de VU-gemeenschap willen houden, zonder bemoeienis van buiten.”

Ruben Bakker: “Zo krijgen we ook geen gedoe van mensen met gekke mailadressen en mensen die dubbel stemmen.”

Seculiere en religieuze alternatieven

‘Wij zien de huidige riten en rituelen van de promotieceremonie als een gemiste kans’, schrijven de petitionisten. ‘Willen we die bewaren, met inbegrip van het votum en de doxologie, of vervangen door iets nieuws? Kunnen we seculiere en religieuze alternatieven bieden die de verantwoordelijkheid, openheid en de persoonlijke betrokkenheid recht doen die we allemaal ambiëren?’

Jullie pakken dit erg voorzichtig aan, valt me op.
Bakker: “We willen er niet met gestrekt been ingaan en zijn niet uit op polarisering en verharding en willen geen groepen stigmatiseren.”

Rijkers: “Maar we hebben wel gemerkt dat die Bijbelteksten een heikel punt vormen. Het ligt gevoelig, dat kun je ook zien aan de reacties op hoogleraar evolutionaire ecologie Jacintha Ellers, die jaren geleden al voorstelde om die Bijbelteksten te vervangen door seculiere teksten. Maar er zijn veel mensen die iets anders willen en wij vragen de VU te onderzoeken of er alternatieven zijn.”

Wat is jullie probleem met de huidige teksten?
Rijkers: “Omdat ze heel duidelijk een bepaalde religieuze overtuiging uitdragen. We zijn door de VU aangenomen op basis van ons wetenschappelijke vermogen en komen tot onze promotie nooit in aanraking met dat christelijke gedachtegoed. Om daar dan aan het eind van de rit ineens mee te worden geconfronteerd, zo’n tekst waar je helemaal niets mee hebt, dat klopt gewoon niet.”

Bakker: “Ik vind dat deze starre teksten, over de Heer die hemel en aarde heeft gemaakt, geen recht doen aan de diversiteit van de VU-populatie. Het mooie aan de VU is dat niemand wordt gevraagd zijn geloof of levensovertuiging thuis te laten. Dat heb ik aan de UvA en de University of New South Wales wel anders gezien, waar moslims moesten bidden in een bezemhok of ergens onder de trap. Maar pas dan ook die ceremoniële teksten aan, zodat iedereen zich erin kan vinden. Ik ken zelf de Bijbel niet, maar ik kan me voorstellen dat er teksten in staan die beter aansluiten bij de belevingswereld van promovendi dan de huidige teksten. Teksten over doorzettingsvermogen, of het vergaren van kennis.”

Hoe zouden jullie het graag anders zien?
Rijkers: “Ik zou graag willen dat er iets uitgesproken wordt dat echt iedereen inspireert.”

Bakker: “Het zou mooi zijn als mensen zelf kunnen kiezen tussen die Bijbelteksten en andere opties.”

De petitie is te bereiken via https://sites.google.com/vu.nl/vu-petition-votum

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.