Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Verhoog collegegeld studenten geneeskunde’

Medisch specialisten zijn zo duur omdat ze in Nederland kunstmatig schaars gehouden worden. Dat stellen economen Nadine Ketel (VU), Bas van der Klaauw (VU), Edwin Leuven (Universiteit van Oslo) en Hessel Oosterbeek (Universiteit van Amsterdam) in een artikel op de website Me Judice, discussieforum voor economen. Het viertal stelt een aantal oplossingen voor, waaronder de verhoging van het collegegeld voor studenten geneeskunde.

Aanzienlijk hoger salaris

Nederland telt een relatief laag aantal medisch specialisten. Dat komt door het beperkte aantal studenten dat jaarlijks toegelaten wordt tot de studie geneeskunde. Overigens is Nederland niet het enige land dat een zogenaamde numerus fixus hanteert.

De auteurs hebben een berekening losgelaten op de studenten die wel zijn toegelaten en constateren dat die na hun studie aanzienlijk meer verdienen dan degenen die uitgeloot zijn. Medisch specialisten moeten weliswaar langer doorstuderen (en beginnen dus later aan hun carrière dan andere studenten) maar het bedrag dat zij jaarlijks naarbinnen harken overtreft ruimschoots de gederfde inkomsten door hun langere studie.

Zelf specialisatie betalen

Dat is blijkbaar een probleem dat moet worden opgelost. Ketel, Van der Klauw, Leuven en Oosterbeek overwegen de mogelijkheid om de numerus fixus af te schaffen of aan te passen, zodat er meer concurrentie op de medische specialistenmarkt komt, maar dat gaat gepaard met aanzienlijk hogere kosten, aangezien een studie geneeskunde duur is.

Zonde, vooral omdat de kans nog bestaat dat een student zijn diploma niet haalt, dan is het helemaal weggegooid geld.

Nee, zeggen de vier, misschien moet de overheid gewoon een maximum salaris opleggen aan medisch specialisten, of het collegegeld verhogen of studenten zelf laten betalen voor hun specialisatie.

Betere kansen op de huwelijksmarkt

Wist u trouwens dat een studie geneeskunde uw kansen op de huwelijksmarkt aanzienlijk verhoogt? Dat geldt voor mannen nog meer dan voor vrouwen.

Staat allemaal in dat artikel, en nog veel meer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.