Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Veel peptalk voor nieuwjaar

Alles zal goedkomen. Dat was de nieuwjaarsboodschap van de VU-bestuurders. Maar ze hadden wel veel woorden nodig voor deze geruststellende mededeling.

“Ik sta hier anders dan vorig jaar”, zei collegevoorzitter Jaap Winter. “Toen was er veel onrust en bezorgdheid. Maar we hebben stappen vooruit gezet om problemen op te lossen. Zo is de reorganisatie van de bedrijfsvoering grotendeels afgerond en hebben we de instellingsaccreditatie binnengehaald.” Hij hoopt dat de VU een fase van bloei tegemoet gaat nu het nieuwe instellingsplan is vastgesteld.

Open cultuur

Winter pleitte opnieuw voor een open bestuurscultuur binnen de VU. “We moeten niet vertrouwen op de bureaucratie, maar op elkaar. Daarbij hoort dat dingen die niet goed gaan, bespreekbaar zijn.”

Hij nam zichzelf als voorbeeld. “Vorig jaar heb ik gepleit voor een Engelstalige campus. Daar zijn veel reacties op gekomen, onder meer dat de Nederlandse taal ook belangrijk is binnen het onderwijsproces. Dat zijn nuttige bijdrages aan het debat, want wij bestuurders zijn ook maar mensen.”

Hij nam ruim de tijd om wat punten uit het instellingsplan door te nemen, waarbij hij opmerkte dat 2015 waarschijnlijk het jaar van de waarheid wordt voor de samenwerking met de UvA.

Onderwijsagenda

Daarna bracht rector Frank van der Duyn Schouten zijn nieuwjaarswensen over. Met enige weemoed, omdat hij over negen maanden met pensioen gaat. “Vergeef me dat ik wat ongedurig ben, want ik wil de komende tijd nog veel bereiken voor deze geweldige universiteit.” Zo kondigde hij aan dat ook dit jaar weer veel vernieuwingspunten op de onderwijsagenda staan. Hij nam ook nog even de tijd om voor iedere faculteit wat aandachtspunten te noemen. En tussen neus en lippen door deelde hij mee dat de decaan van de rechtenfaculteit Elies van Sliedregt vertrekt. Ze wil zich weer meer op de wetenschap richten en minder op bestuurlijke taken.

Soepel werken

Ook het derde collegelid, Bernadette Langius, mocht de aanwezigen nog even toespreken na de geruststellende mededeling dat de bitterballen nu het vet in konden.

Ze sprak de hoop uit dat nu de reorganisatie van de bedrijfsvoering grotendeels achter de rug is we weer vooral vooruit kunnen kijken. “Door alle reorganisaties en veranderingen was er regelmatig een negatieve toon in de discussies. Maar het was echt noodzakelijk het achterstallig onderhoud in de organisatie weg te werken. De meeste hardware staat er nu weer goed bij. Nu moeten we nog even leren het wat soepeler te laten werken. En gelukkig gaat het elke dag beter.”

Maar ze wil haar kop niet in het zand steken. “Veel gaat goed, maar natuurlijk gaan er ook dingen fout. Ter illustratie citeerde ze nog even Johan Cruijff: “Ik maak nooit fouten, want ik heb enorme moeite me te vergissen.”

Toen viel eindelijk het verlossende woord: Proost!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.