Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Campus
& Cultuur

‘Vandaag beginnen vriendschappen voor het leven’

Kom vooral niet alleen studeren, zei de rector twee keer tegen de nieuwe studenten op de VU. Eén keer tegen de masterstudenten in een tot de nok gevulde aula en één keer tegen de bachelorstudenten op een bomvol campusplein.

“Become part of the community”, riep rector Vinod Subramaniam de studenten op. “Join a student association, become a member of the faculty student council or the university student council. You are the beating heart of this university. Make your voices heard.”

De hele introductie ging dit jaar in het Engels, want ook de buitenlandse studenten waren uitgenodigd. De eerstejaars moesten een tijd in de zon op het warme campusplein wachten op de officiële opening van de introductiedagen. Maar met korte en oppeppende praatjes wisten de sprekers de aandacht goed vast te houden.

Niet normaal

De rector spoorde de studenten aan in contact te komen met mensen van buiten hun eigen studie. “Join student associations, enjoy student life, enjoy Amsterdam! You will build friendships that will last a lifetime, and it starts today.” Pas tegen het eind van zijn verhaal herinnerde hij zijn toehoorders er nog even aan dat ze niet moeten vergeten ook te studeren.  

Voor de toespraak van de rector had psychologiedocent Kilian Wawoe de eerstejaars op het campusplein ingepeperd hoe bijzonder het eigenlijk is dat ze hier staan. “How many people do you think have less income than us?” vroeg hij. “Ninety percent. Standing here is not normal! Hundreds of millions of others are nót here; they don’t have either the brains or the money.”

VU-syndroom

Hij voorspelde dat iedereen last zal krijgen van het VU-syndroom. “You compare yourself with the 2000 others here, and you think that this here is normal. But there is a medicine. Compare yourself with all those people who are not here today. Take the medicine every now and then, and remind yourself that this opportunity is unique.”

Het introductieweekbestuur blies een soort rookfluiten de lucht in en de studenten verspreidden zich al snel over het plein en de gebouwen. Verder kennismaken met hun groepjes, lopen over de informatiemarkt, of gewoon even chillen.

Bekijk ook de foto’s van de eerste introductiedag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.