Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Van escape rooms kun je ook nog wat leren

“Zijn jullie er klaar voor? De tijd gaat nu in!” Zes studentes gezondheid & leven stormen de ruimte in, de deur gaat dicht. “Oké, wat moeten we doen?” vraagt Tysha (17) aan niemand in het bijzonder. Ze beginnen onmiddellijk dingen op te tillen en open te maken.

Het groepje is het eerste dat meedoet aan de Library Escape Room in de Universiteitsbibliotheek tijdens de VU Introductiedagen. “We hadden gewoon even niks te doen”, licht Roos (18) toe. Een aantal van hen heeft weleens eerder aan een escape room meegedaan en dat was leuk. Als ze het snelste team zijn, winnen ze een avondje uit naar Boom Chicago.

Skelet

De Library Escape Room is een met kartonpapier geblindeerde ruimte op de eerste verdieping van de UB. Er staan een tafel en een bureau in, een oud dressoir, een wandtafel met een microscoop erop, een boekenkast en een skelet. Er liggen her en der papieren en flyers en boeken. Op de tafel staat een plantje. Alles kan een aanwijzing zijn.

“Kijk, hier staan nummers, dat is opvallend”, zegt Rosanne (18) nadenkend bij de boekenkast. “Hé, ik heb wat gevonden!” roept Jamie (18). Iedereen snelt toe. Het is een briefje met een vraag en meerdere mogelijke antwoorden. “We moeten op zoek naar kleine briefjes.”

Kauwgom

Philine (18) vindt ook een briefje. “Hier staat niks op. Misschien moet ik ‘m bewaren.” Ze kijkt in de pennendoos op het bureau en zoekt verder. Ze vindt nog een papiertje. Ondertussen ontdekt Rosanne nog een cijfer en zoekt Jamie iets op over de vraag op een tablet die er ligt.

‘Die schroef ligt daar vast niet zomaar’“Hier ligt een schroef”, zegt Philine. “Dat is echt een grote schroef, die ligt daar vast niet zomaar.” Ze zoekt verder. “Hé, hier staat nog een cijfer. En daaronder zit ook iets.” Rosanne kijkt. “Nee, dat is kauwgom.”

Sleutel

Beetje bij beetje verzamelt de groep steeds meer aanwijzingen om het raadsel op te lossen. Ze zoeken verder, volgen hints en checken wat ze niet zeker weten. Uiteindelijk vindt Pascalle de sleutel. Ze snelt naar de deur. “Kan iemand mijn tasje pakken?” roept ze achterom. Na 17 minuten en 46 seconden staan ze weer buiten.

“Ik ben echt trots op ons!” zegt Jamie. Ze geeft een high five. “Dat was heel leuk”, zegt Tysha. “Het was wel anders dan een ‘echte’ escape room”, zegt Roos. “Dat is sowieso een uur”, zegt Pascalle. “Nu moesten we dingen vinden en nadenken, maar een echte escape room gaat dieper, dan moet je omdenken”, zegt Roos.

Factchecken

Het idee van de Library Escape Room komt van UBVU-medewerkers Sylvia Moes en Rogier van de Blaak. “Er zit een vorm van onderwijs in verstopt”, zegt Moes, innovatiemanager onderwijs. “Het is niet alleen spel, je moet ook factchecken. Je leert checken, kritisch denken, niet alles voor lief te nemen wat je voorgeschoteld krijgt.”

Dit is de eerste keer dat ze de escape room organiseren. Om het spel te maken hebben ze contact gehad met een Amerikaanse universiteit die escape rooms inzet in het onderwijs. “En op internet staan ook allemaal video’s hoe je een leuke escape room maakt”, zegt Moes.

Collega’s opsluiten

“We hebben eerst de drie opdrachten uitgewerkt en hoe elk antwoord je iets vertelt over de volgende vraag”, zegt Van de Blaak, medewerker onderwijsontwikkeling. “Dat hebben we getest door een aantal collega’s in ons kantoor op te sluiten. Ook om te checken of het te doen was in de twintig minuten die we ervoor hadden bedacht.”

Maandag en dinsdag is de Library Escape Room nog open. Als je snel bent kun je je nog met je team aanmelden: er zijn nog twee plekken op dinsdagavond.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.