Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

V.l.n.r. Roel Pieterman (Vawo), Mirjam van Praag (VU), Geert ten Dam (UvA)

Vakbondsprijs voor VU-voorzitter Mirjam van Praag

De voorzitter van de Vrije Universiteit Amsterdam Mirjam van Praag ontving vanmiddag de Academie-Kus 2019 voor haar betrokkenheid bij de actiegroep woinactie. Ze kreeg de prijs van de wetenschapsvakbond Vawo samen met de voorzitter van de Universiteit van Amsterdam Geert ten Dam.

De Vawo reikt de prijs sinds drie jaar uit op Valentijnsdag aan iemand die zich heeft ingezet voor de wetenschap en de belangen van wetenschappers. “Beide collegevoorzitters hebben openlijk woinactie gesteund, gefaciliteerd dat medewerkers en studenten konden meedoen aan de acties en ze hebben als enige collegevoorzitters ook zelf meegelopen”, zegt Vawo-woordvoerder Queenie Scholtes. “Ze hebben laten zien voor de werknemers te staan.”

Het is de eerste keer dat een werkgever de prijs krijgt en ook dat er twee prijswinnaars zijn. Volgens de Vawo is het geen oeuvreprijs, maar bedoeld ter aanmoediging. “We moedigen de collegevoorzitters aan om overal de belangen van de werknemers serieus te nemen, ook in de ondernemingsraden en lokale vakbondsoverleggen op hun eigen universiteit”, aldus Scholtes.

Tegenstelling

“Ik ben heel blij met de prijs”, zegt Mirjam van Praag als ze het grote hart in ontvangst neemt. “In de setting van de universiteit heerst juist vaak het gevoel dat er een tegenstelling is tussen de werkgever en de medewerkers. Het kan er soms hard aan toe gaan. Terwijl je als bestuur natuurlijk wil dat het goed gaat met de medewerkers.”

De vakbond verwacht ook wel enige kritiek op hun keus. “Sommigen zullen zich afvragen waarom een vakbond waardering toont voor de werkgevers”, zegt Vawo-voorzitter Roel Pieterman bij de uitreiking. “Maar het is belangrijk om te blijven beseffen dat we alleen eendrachtig samenwerkend de belangen van de wetenschap kunnen doen doordringen tot de politiek.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.