Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
6 december 2024

Campus
& Cultuur

Universiteiten schenden cao

De VU heeft het grootste aantal tijdelijke werknemers van alle Nederlandse universiteiten. Dit zei ABVAKabo-voorzitter Corrie van Brenk dinsdag 3 juni op een bijeenkomst voor VU-werknemers.

Gemiddeld heeft zo’n veertig procent van het wetenschappelijk personeel een tijdelijke aanstelling. Dit aantal is zo hoog omdat daarbij ook de promovendi meetellen. En die hebben altijd een aanstelling voor zo’n jaar of vier. Maar volgens Van Brenk werken aan de VU ook steeds meer mensen bij ondersteunende functies in tijdelijke dienst. Dit komt doordat in 2010 een vacaturestop is ingesteld om te bezuinigen. Bovendien worden de ondersteunende diensten grondig gereorganiseerd en ingekrompen. Daardoor krijgen nieuwe medewerkers nauwelijks nog een vaste aanstelling.

Koploper

“De VU is weliswaar bijzonder, maar geen uitzondering. De situatie aan andere universiteiten is nauwelijks beter omdat universiteiten steeds minder geld per student krijgen”, volgens Van Brenk. Toch is de VU volgens haar koploper in tijdelijke aanstellingen. Zij noemde het getal van tweederde van het personeel, wat volgens ingewijden een wat te hoge schatting is.

Van Brenk kondigde aan dat de vakbond de komende tijd actie gaat voeren om meer mensen aan een vaste aanstelling te helpen. ‘Gezocht echte banen’ is de komende tijd de leus van de ABVAKabo.

Van Brenk stelde dat mensen onder de veertig jaar nauwelijks nog een vaste aanstelling krijgen in Nederland en jongeren al helemaal niet. Daar doen ook de universiteiten aan mee.

Cao geschonden

Volgens Van Brenk schenden de universiteiten de cao omdat ook voor kerntaken op de universiteiten bij onderwijs, onderzoek en ondersteuning mensen een tijdelijk contract krijgen, in plaats van een vaste aanstelling na een proeftijd. Bovendien worden mensen na drie projectovereenkomsten meestal weggestuurd, terwijl ze volgens de wet een vaste aanstelling horen te krijgen.

De universiteiten bedenken ook allerlei trucs om vaste aanstellingen te voorkomen. Docenten worden bijvoorbeeld ingehuurd via uitzendbureau’s of als een soort zzp’er per gegeven college betaald.

Externen terugdringen

De voorzitter van de VU-ondernemingsraad Ottho Heldring zei op de bijeenkomst samen te willen werken met de vakbond. “We willen graag met het college van bestuur onderhandelen om het grote aantal extern ingehuurde medewerkers terug te dringen en te vervangen door werknemers met een normaal arbeidscontract”, aldus Heldring.

Hij maakt zich zorgen over de komende reorganisaties bij onder meer de bibliotheek en de faculteit Aard- en levenswetenschappen, waarbij tientallen vaste banen op de tocht staan en ook nog eens mensen met een tijdelijk contract hun werk dreigen te verliezen.

Actie nodig

Daarop riep Van den Brenk de ongeveer honderd aanwezigen op 18 juni naar de vergadering van de OR te komen waar met het college van bestuur wordt gesproken over de voorgenomen reorganisaties. “Zonder actie verandert er niets”, benadrukte ze. “De VU verdient beter dan dit bezuinigingsbeleid.”

Volgens haar schaden flexibele contracten de kwaliteit en continuïteit van onderwijs en onderzoek, mede omdat de betrokkenheid van de medewerkers bij de instelling afneemt en ze vooral bezig zijn met hun eigen overleven op de krappe arbeidsmarkt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.