Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Uitstel? Niet als het aan Bussemaker ligt

Minister Bussemaker wil de basisbeurs voor masterstudenten nog altijd schrappen per september 2014, ook al heeft ze onvoldoende steun. Van uitstel is vooralsnog geen sprake.

Vandaag herhaalt fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks in de Volkskrant wat zijn partij al maanden zegt: als studenten de basisbeurs inleveren, moeten ze daarvoor in ruil een lager collegegeld en beter onderwijs krijgen. In de miljoenennota trekt het kabinet daar geen extra geld voor uit, “terwijl wij daar keer op keer om hebben gevraagd”.

Geen steun van GroenLinks

Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Bussemaker heeft daarom de steun van GroenLinks en D66 nodig om het stelsel erdoor te krijgen. GroenLinks kondigt nu alvast aan dat die steun er niet komt. Mocht Bussemaker haar leenstelsel voor masterstudenten een jaar uitstellen – zoals ze eerder voor bachelorstudenten deed – dan heeft ze volgens Van Ojik een jaar langer om geld voor het onderwijs te zoeken en “om duidelijk te maken waarom het nodig is dat studenten geld gaan lenen”.

Ook D66 is in principe voor een leenstelsel, maar heeft telkens een voorbehoud gemaakt. Die partij wil extra investeringen in het onderwijs, bovenop de opbrengst van het leenstelsel. Zolang die er niet komen, zal de partij geen steun geven.

Lichtpuntje

Dus was al voor de zomervakantie duidelijk dat minister Bussemaker haar leenstelsel voor masterstudenten op haar buik kon schrijven. Ze zou haar wet nooit op tijd door de Eerste Kamer krijgen.

Bussemaker ziet een lichtpuntje in de opmerkingen van Ojik. “Het is goed dat Van Ojik nu zegt: dat sociaal leenstelsel moet er komen”, reageert ze. “Daar ben ik verheugd over.”

Kaarten tegen de borst

Verder houdt ze de kaarten tegen de borst. Over uitstel van haar wet doet ze geen uitspraak. “Het wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer; daar voeren we binnenkort het debat maar ik constateer wel dat elk jaar uitstel betekent dat de investeringen ook een jaar later komen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.